logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A nők tájékoztatását szolgálja a szívhangrendelet

| Szerző: hirado.hu
Mától hatályos a szívhangrendelet. Ezentúl a várandós nőknek meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját, mielőtt az abortuszról döntenének. Földi-Kovács Andrea, a Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumi tagja szerint az intézkedés a nők tájékoztatását szolgálja.

 

A magzat szívdobogása már alig pár héttel a fogantatás után hallható. A várandósság alatt az orvosok folyamatosan vizsgálják, és meg is mutatják a szülőknek. A ma életbe lépett szívhangrendelet ezt kötelezővé teszi az abortusz előtt, mielőtt a várandós nők meghozzák a végleges döntést. Földi-Kovács Andrea, a Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumának tagja szerint az új rendelet célja az információ átadása az anya felelősségteljes döntésének megalapozása.

Földi-Kovács Andrea szerint természetes, hogy lelkiismeretfurdalást érez, hogyha egyébként az ő életéről dönt utána. Elmondása szerint ez normális, nem gondolja, hogy le kéne halkítanunk a baba szívhangját és nem gondolja, hogy le kéne halkítanunk a saját lelkiismeretünk szavát.

Földi-Kovács Andrea ugyanakkor hangsúlyozza:

az új rendelet felhívja a figyelmet arra is, hogy a gyermekük élete mellett döntő, nehéz helyzetbe lévő édesanyákat segíteni kell.

A rendeletet a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese terjesztette az országgyűlés elé, aki négygyermekes édesanya. Dúró Dóra elmondta: a javaslattal azt a kommunista szemléletet szeretnék Magyarországon megváltoztatni, miszerint a magzat nem él, így azt el lehet vetetni.

Dúró Dóra szerint olyan emberről beszélünk, akinek van keze lába, tudja szopni az ujját és van szívhangja is, és azt szerették volna ezzel a kezdeményezéssel elérni, hogy ezek az apró gyerekek néhány másodperc esélyt kapjanak arra, hogy az utolsó szó jogán hatással tudjanak lenni az édesanyjukra. Dúró Dóra szerint az eddigi nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a szívhang meghallgatása után a nők 20%-a meggondolja magát. Így bízik benne, hogy a szívhangrendeletnek köszönhetően Magyarországon is több ezer életet lehet megmenteni.

Ajánljuk még