logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Úgy kezdődött, hogy jobbra húztam” – a randiapp, amely megváltoztatta a párkapcsolatokat

| Szerző: hirado.hu
A jobbra és balra húzás a telefonos applikációban a szerelem, a vágy, a barátság és a bármi más megtalálása érdekében, amely két ember között létre jöhet, olyannyira szerves részévé vált az életnek, ismerkedésnek, hogy szinte már nehéz visszagondolkodni a társkereső alkalmazások előtti időkre. A Tinder társkereső szeptember 12-én ünnepli tízéves évfordulóját, amely időszak alatt alapjaiban változtatta meg a randizás világát.

A randizás, amelyet egykor személyes ismerkedések, barátok által szervezett találkozók határoztak meg, ma már szilárdan az online világban zajlanak. Paul Brunson kapcsolattudományi szakértő szerint az, ahogyan a Tinder megváltoztatta a romantikát, elég sok negatívummal, valamint elég sok jóval is jár – írta honlapján az Independent.

A Tinder az online társkeresést általánossá tette, és ennek nagyon örülök. Jelenleg az online társkeresés az első számú módja az ismerkedésnek” – jelentette ki Brunson.

Sami Wunder randizási és párkapcsolati tréner, aki rajongója a Tindernek, azt mondta, hogy az alkalmazással gyorsabban megtalálhatják – a felhasználók nagy mennyisége miatt – az emberek azt a személyt, akit kerestek.

Brunson egyetértett a sebességgel kapcsolatos elképzeléssel. Ráadásul

az alkalmazás valódi vezető szerepet töltött be a területen, a Tinder miatt több másik társkereső alkalmazás is megjelent.

Ugyanakkor az app a számtalan lehetséges randipartner illúzióját kelti, miközben a valós esélyesek alacsonyabb száma csökkenti az elégedettséget. Wunder is elfogadja, hogy a választás lehetősége kétélű kard lehet: „az emberek néha félnek megállapodni, mert van egy nagyszerű lehetőség, aztán jön egy másik nagyszerű lehetőség”.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Brunson szerint ezek a szokások önértékelési válságot okoztak. „Az általam végzett kutatások alapján azt mondanám, hogy a párválasztási döntések 90–97 százalékban pusztán a fotók alapján születnek. Ha tehát a fotóira gondol, és nem talál párt, az emberek nem húzzák jobbra (tetszésüket kifejezve), akkor ez megviseli az önbecsülését” – fejtette ki.

„És ez a fotókra helyezett hangsúly határozottan csökkenti az összes többi aspektust, ha el nem pusztítja teljesen” – tette hozzá.

Vajon az appalapú randizás felemelkedése megváltoztatta a szerelem és a kapcsolatok megközelítését?

Bár semmi baj nincs az alkalmi ismerkedésekkel, a szakértők szerint az elmúlt évtizedben a hangsúly eltolódott a komoly kapcsolatokról a laza kapcsolatok, kalandok felé. „Azt hiszem, ez a magányosság és az érzelmeink zsibbadtságának kultúrájához és nagyobb ürességhez vezet a nap végén” – véli a szakértő, aki elmondta azt is, sokakat lát kimerültnek és kiégettnek a randizásban, mert nem mindenki keres komoly kapcsolatot.

„Amikor azonban hosszú távú párválasztásról van szó, amikor elkötelezett partnert, házastársat keresnek az emberek, az borzasztóan nehézzé válik, mert túlságosan nagy hangsúlyt fektetnek a felhasználók a fizikumra, a fotókra, és nem hangsúlyozzák ki az összes többi elemet, amelyek sokkal fontosabbak, amikor egy hosszú távú partnerről van szó” – emelte ki Brunson.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még