logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Honnan tudhatjuk, hogy a kutyánk szeret?

| Szerző: hirado.hu
Vajon a kutyusunk valóban úgy szeret, ahogy mi őt? Honnan tudhatjuk, hogy valódi érzelmek vezérlik, és nem csak annak örül, hogy kosztot és kvártélyt kap?

A kutyák több tízezer éves barátságunk alatt kiválóan megtanulták, hogyan kommunikáljanak az emberekkel, a szeretetüket is igen egyértelműen képesek kifejezni felénk – írja az enkutyam.hu.

Lássuk, milyen jelekből következtethetünk arra, hogy kedvencünk valóban szeret minket:

A szemünkbe néz

Bár egy másik kutyával szemben ez a gesztus agresszív, esetleg támadó szándékot jelez, kutya és ember között az abszolút bizalom és figyelem jele. A tudósok felfedezték, hogy miközben a gazdi és kedvence szeretetteljesen egymásra pillant, oxitocin nevű boldogsághormon termelődik a testükben. A szemkontaktus hasznos továbbá a kiképzés során is, hiszen a kutyus aktív figyelméről és tettvágyáról árulkodik

Hozzánk bújik

Mivel a kutyusok körében nem olyan népszerű az ölelkezés, ők ezt az érzelemkifejezési módot a bizalmas testhez simulással helyettesítik. Ezt nem csak akkor művelik, amikor nyugodtak és lazítani szeretnének, hanem akkor is, ha félnek vagy vigasztalásra vágynak.

Velünk alszik

Melyik kutyának nem életcélja, hogy birtokba vegye a gazdi puha ágyát, amely számára az abszolút kitüntetett helyet jelenti a háztartásban? Nos, ez nem feltétlenül csak kényelmi igény; ha a kutyánk szeret és bízik bennünk, akkor szívesen is alszik velünk. Ilyenkor ugyanis sokkal védtelenebb, a vadonban kialakult ösztönei pedig csak olyan helyen engedik meg a szunyókálást, ahol teljes biztonságban van.

Gyakran hozzá oda nekünk a kedvenc játékát

Nem csak azért teszi ezt, mert játszani akar, hanem falkavezérnek tekint, ezért az általa legértékesebbnek tartott tárggyal járul elénk, hogy elnyerje a megbecsülésünk és szeretetünk.

Rohan hozzánk, ha hazaérünk

Nincs is szebb dolog egy hosszú munkanap után, mint a kulcsot elfordítva meghallani a kedvencünk vidám vakkantását. Nem számít, 10 percre mentünk el vagy 10 órára, a kutya állítólag nem tudja, hogy hazajövünk-e még valaha.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még