logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Segítő labrador kölykök születtek – mutatjuk első leckéiket a kutyaiskolában

| Szerző: hirado.hu
Labrador kölykök születtek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Vakvezetőkutya Kiképző központjában. Az M1 Esély magazin stábja felkereste a csepeli kutyaiskolában a kölyköket.

 

„ A kiskutyák már nyolchetesek, hamarosan nevelőszülőkhöz fognak költözni. Nálunk születtek, születésük pillanatától nyomon követjük a fejlődésüket” – mondta Rózsa Kata vakvezetőkutya-kiképző. Elmondta: az első időszakban még a mama az, aki leginkább gondoskodik róluk, ők három hónaposan tesztelik le a kicsiket. Ezek a tesztek az indulóképességeiket mutatják meg: azt, hogy mennyire aktív egy kiskutya, mennyire önálló, mennyire segítségkérő.

A központ munkatársai nagyon figyelnek a kicsikre. A kenneljükben minden fertőtleníthető, a helyiségek mind fűthetők, megvilágíthatók, még infralámpát is felszerelnek.

Nagyon fontos, hogy a kutyusok nyolchetes korukig együtt maradjanak, mert ilyenkor fontos viselkedési formákat tanulnak meg: az egymással való interakciót, a játék különböző módjait, minderről pedig visszajelzést kapnak.

Ebben a korban még mindent szeretnének felfedezni, és mindent játék formájában tapasztalnak meg.

„ A valódi kiképzés csak egy éves koruktól kezdődhet, addigra kiderül, van-e olyan tulajdonságuk, ami miatt alkalmatlanok lehetnek a feladatra – magyarázta a kiképző.

A címlapfotó forrása: M1 – Esély magazin.

Ajánljuk még