logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Korai halálhoz vezethet, ha bekapcsolt tévé mellett alszik el

| Szerző: hirado.hu
Az alvásvizsgálat néhány más nyugtalanító tényt is feltárt, amely a fényt az egészségügyi problémákkal hozta összefüggésbe.

 

Az amerikai Illinois állambeli Északnyugati Egyetemen (Northwestern University) kutatói azt vizsgálták, hogyan hat 552, 63 és 84 év közötti ember egészségére és alvási szokásaira a fény. A tanulmány megállapította, hogy azok, akik csupán a legkisebb megvilágítás mellett is aludtak, nagyobb valószínűséggel szenvedtek cukorbetegségben, túlsúlyban és magas vérnyomásban – közölte a New York Post.

Az embereknek mindent meg kellene tenniük annak érdekében, hogy elkerüljék vagy minimalizálják a fénymennyiséget, amelynek alvás közben ki vannak téve” – mondta a CNN-nek a tanulmány vezető kutatója, Phyllis Zee. A tanulmány szerint

az inzulinrezisztencia nagyobb valószínűséggel jelentkezett reggel, miután az emberek gyenge világítás, például a tévékészülék által kibocsátott fény mellett aludtak.

Az inzulinrezisztencia – az az állapot amikor az izmok, a zsírszövetek és a máj sejtjei nem megfelelően reagálnak az inzulinra – gyakran összefügg a 2-es típusú cukorbetegséggel, a magas vérnyomással és a szív- és érrendszeri betegségekkel.

Olyan mechanizmust mutatunk be, amely alapvető lehet annak magyarázatában, hogy ez miért történik. Megmutatjuk, hogy ez befolyásolja a glükóz szabályozásának képességét” – magyarázta Zee.

Az adatok azt mutatták, hogy a vizsgálatban résztvevők közül, akik éjjel fény mellett aludtak, 17,8 százalékban cukorbetegségben szenvedtek, szemben a koromsötétben elalvókkal, akiknek mindössze 9,8 százaléka. Közben a fényben alvók 40,7 százaléka volt elhízott, míg a sötétben szunyókálók alig több mint negyede (26,7 százalék) tartozott ebbe a kategóriába.

Az alvásvizsgálat néhány más nyugtalanító tényt is feltárt, amely a fényt az egészségügyi problémákkal hozta összefüggésbe. Azok, akik fényben aludtak el, nagyobb valószínűséggel maradtak tovább ébren, majd másnap később aludtak el. „Tudjuk, hogy a későn alvóknál általában a szív- és érrendszeri, valamint az anyagcserezavarok kockázata is magasabb” – jelentette ki Zee.

Természetesen nem csak a tévékészülékekre figyelmeztetnek az alvásszakértők.

Az okostelefonok is zavaró tényezők az éjszaka folyamán. Egy 2019-es tanulmány azt találta, hogy a tizenévesek 36 százaléka és a felnőttek 26 százaléka ébred fel, hogy legalább egyszer megnézze a mobilkészülékét az éjszaka folyamán, a felmérés kutatási igazgatója pedig jogos aggodalomnak nevezte az alvás megzavarását.

Egy alvásszakértő azt tanácsolta az embereknek, hogy lefekvés előtt legalább három órával tegyék le a telefonjukat, mert a képernyő által kibocsátott kék fény becsaphatja az elmét, hogy azt higgye, nappal van, annak ellenére, hogy kint sötét van.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még