logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pusztulásra ítéljük a vízimadarakat az etetésükkel

| Szerző: hirado.hu
A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól, etetésük rendkívül rossz, rengeteg szenvedést okoz a madaraknak, súlyosan környezetszennyező hatása van, és az emberi egészséget is veszélyezteti.

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Éppen ezért ennek semmi köze a madarak segítéséhez, éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól, etetésük rendkívül rossz, rengeteg szenvedést okoz a madaraknak, súlyos környezetszennyező hatása van, és az emberi egészséget is veszélyezteti – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült honlapján. 

A növényevő vízimadarak (récék, ludak, hattyúk) táplálékát alapvetően a parton legelt fű és egyéb lágyszárú növény képezik, ami gyakorlatilag korlátlanul a madarak rendelkezésére áll télen és nyáron egyaránt. Ha pedig mégsem, a madarak nem telepednek meg ott vagy elvonulnak onnan.

Az etetőhelyek mesterséges táplálékkínálata (még ha ez a madaraknak megfelelőbb élelemmel is történne) „öngyilkos” viselkedésváltozást okoz a madaraknál: már néhány hét alatt jelentős mértékben vagy akár teljesen kikapcsolja a természetes táplálkozást és a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést is.

Ezen kívül az etetőhelyeken a madaraknak bedobált és hosszú ideje fogyasztott, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „diéta”, ide értve a kacsaetető automaták pelletét is, megbetegíti a madarakat, emésztőszervi gyulladást okoz.

A vízimadarak etetése tehát minden esetben élelmiszerpazarlás, amely fenntartja a nagyüzemi mezőgazdaság túlpörgetett termelését, ami világszerte, Európában és Magyarországon is a legfőbb oka az agrárterületek, állat- és növényvilág pusztulásának.

Meg kell tehát érteni, hogy a vadon élő állatoknak nem az ember szeretetére, hanem értő, a saját szabályaik szerint élni hagyó, szemlélődő tiszteletre van szükségük. Éppen ezért a vízimadarak esetében a soha, sehol, semmivel ne etessük őket alapelv betartása jelenti a legjobb, az állatok érdekeit leginkább szem előtt tartó magatartást.

 

Ajánljuk még