logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fény derült a világ legrejtélyesebb házának történetére

| Szerző: hirado.hu
A mai rohanó világban sokszor érezzük úgy, hogy jó lenne kicsit egyedül lenni, távol mindenkitől, ahol nyugodtan ki tudjuk élvezni a csendet és a nyugalmat. Ugyanakkor mégis elképzelhetetlennek tűnik, hogy a világ legmagányosabb házában lakjunk egy izlandi szigeten.

 

Az izlandi Vestmannaeyjar-szigetcsoport egyik gyöngyszeme az Ellidaey-sziget, amely olyannyira apró, hogy húsz perc alatt keresztül lehet haladni rajta.

Ezen a szigeten áll azonban a világ legmagányosabb házaként emlegetett birtok. A terület egészen az 1930-as évekig lakott volt, de azóta senki nem él itt – írja a LADbible.

Nem meglepő, hogy számtalan legenda kering a rejtélyes épületről. Az egyik ilyen, hogy egy milliárdos vállalkozó építette fel a házat, hogy egy esetleges zombi apokalipszis idején legyen hova elvonulnia, de arról is beszéltek, hogy egy fanatikusan vallásos szerzetes költözött ide.

Az igazság az, hogy a szigetet egy többgenerációs család közel 300 éven át lakta, halászó–vadászó életmódot folytattak, de mivel nagyon távol voltak a civilizációtól, az utolsó lakók az 1930-as években elhagyták néhai otthonukat.

Idővel egyre többen hallottak róla, hogy rengeteg lunda él a sziget környékén, melyre Izlandon legálisan lehet vadászni függetlenül attól, hogy veszélyeztetett fajról van szó.

Ezért az Ellidaey Vadászegyesület épített egy kabint a szigeten az 1950-es évek elején, hogy a vadászati főszezonban legyen hol aludnia az ide érkezőknek.

A sziget hajóval könnyen megközelíthető, majd kötélen kell felmászni a házhoz. A szigeten elektromos áram és vízvezeték sincs, de szauna van, amit egy esővízgyűjtő rendszerrel üzemeltetnek.

Ajánljuk még