logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sipos Mária pszichológus: Nem arra születtünk, hogy mindent egyedül oldjunk meg

| Szerző: hirado.hu
Divat, szépség, egészség volt a témája a Ridikül magazin kétnapos élményfesztiváljának, ahol Sipos Mária pszichológus a hirado.hu-nak mesélt a mentális egészség fontosságáról.

Számtalan oldal foglalkozik az egészséges táplálkozással, a mozgásformákkal és az egészséges életmóddal. A mentális egészség ezzel szemben még mindig háttérbe szorul, pedig ugyanolyan fontos, hogy tegyünk a lelki egészségünkért.

Sipos Mária pszichológus

Sipos Mária pszichológus elmondta, hogy a test és a lélek egységként való kezelése kezd elterjedni egyre inkább a köztudatban, viszont még mindig nem kezeljük azt a tényt természetesként, hogy a megélt élményeink, traumáink, az ahogyan magunkhoz kapcsolódunk meglátszik a testünkön is.

Legfőképp akkor nem gondolunk erre, amikor a saját testünk próbál „jelezni” valamit a számunkra, akár egy betegségen keresztül.

A negatív érzéseinkkel nehezen tudunk szembenézni, sokszor ehelyett mindent megteszünk azért, hogy elkerüljük.

De így a pozitív hatás, gyógyulás sem következik be. Ezekben az esetekben az egyén nagy stresszt él meg, amely szintén hatással van a testi egészségére, az immunrendszerére is.

„A mai világban mentálisan teljesen egészséges ember azt gondolom nincs, mert mindannyiunknak van sérülése, rossz élménye, traumája. A sérülés mértéke és fajtája persze változó. De a legfontosabb az, hogy mi hogy kezeljük az adott problémát, mi mit gondolunk a minket ért negatív hatásokról. Úgy látom, hogy jelentős problémákat okoz a saját szükségleteink elnyomása, önmagunk örökös háttérbe szorítása és a negatív érzelmek, mint például a düh folyamatos elkerülése, ki nem fejezése. Ezért mondom el mindig, hogy az önmagunk megismerésébe fektetett energia az egyik leghasznosabb dolog, amit el tudok képzelni. Nem jó megoldás az, amikor úgy élünk, hogy a testünket próbáljuk rendbe tenni, de közben a lelkünkkel, a mentális egészségünkkel nem foglalkozunk. Nagyon fontos, hogy egységként kezeljük a két részt” – emlékeztetett.

A köztudatba kezd beépülni a terápia természetessége. Sipos Mária elmondta, hogy mindennapi életünkön sokat segíthet, ha eljutnánk segítő szakemberhez.

„Nem arra születtünk, hogy mindent egyedül oldjunk meg. Nagyon fontos, tanulandó képességünk, hogy tudjunk segítséget kérni. Egy kívülálló szakember végig tud minket kísérni az önmegismerés és gyógyulás útján”

– szögezte le Sipos Mária.

Nem mindenki teheti azonban meg, hogy szakemberhez forduljon, de ekkor sem szabad elnyomni a gondokat. Sipos Mária elmondta, hogy a társas támasz nagyon sokat segíthet. Igyekezzünk olyan embereket keresni, akikben meg tudunk bízni, ki tud alakulni, egy őszinte, biztonságos, elfogadó kapcsolat. A legfontosabb az, hogy beszéljünk róla, mert az elfojtás előbb-utóbb testi tüneteket okoz és egy negatív spirálban találhatjuk magunkat.

Ajánljuk még