logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Régmúlt: elfeledett képeken hazánk állatkertjei

| Szerző: hirado.hu
A Fővárosi Állat- és Növénykert egyike a világ legrégebbi állatkertjeinek: 1866. augusztus 9-én, egy napfényes csütörtökön nyitotta meg kapuit. A közönség ekkor csaknem ötszáz különféle állatot láthatott tizenegy nagyobb és számos kisebb állatházban, valamint elkerített, nyílt gyeptereken. Összeállításunkban közel 90 éves fotókkal emlékezünk nem csak a régmúlt Budapest állatkertjére, hanem számos más nosztalgikus képpel elevenítjük fel Magyarország állatkertjeinek pillanatképeit.

A Budapest Főváros Állat- és Növénykertje bejárata, 1966. február 2.

A Fővárosi Állat- és Növénykert, 1954. július 7-én.

1965-ben megörökített fotón a május 5-én született Tímea nevű párduckölyök gondozójával a fővárosi állatkertben.

Látogatók csemegével etetik az elefántot az állatkertben, 1963 szeptemberében.

Az újonnan átadott Zsiráfház első lakói, Addisz és Abeba érkezésével a háború óta először láthat zsiráfokat az állatkert közönsége, 1965. október 25-én. 

Böbe, a veszprémi állatkert csimpánza gondozónőjével, Keresztes Ferencnével sétál, 1968. augusztus 6-án. Böbe 1963-ban született Afrikában, Guineában. Anyját orvvadászok lőtték le. A kis csimpánzt először egy ott dolgozó magyar mérnök fogadta be, később a veszprémi állatkertbe került. Hihetetlen tanulékonysága, játékossága miatt az ország leghíresebb állatává vált. 1970. november 10-én pusztult el. 2004 óta áll egy fából készült szobor a sírja mögötti területen.

1952. április 12-én készült fotó a Fővárosi Állat- és Növénykertben készült.

Két hónapos sarkantyús teknősök a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az öt kis páncélos az állatkert keltetőjében kelt ki, 1977-ben.

Teherautóra helyezett ketrecben érkezik új lakhelyére a 45 mázsás Szonja, a 16 éves nőstényelefánt Budapest Főváros Állat- és Növénykertjébe. Van Dyk holland állatkereskedő küldte párnak az állatkert régi lakójának, Szultánnak, 1965. június 18-án.

1954 júniusában Szigethy Kálmán vadbiológus a megszelídült európai bölénnyel, a Budapest Főváros Állat- és Növénykertje új lakójával foglalkozik.

Lemle Zoltán, az állatkert vezetője – fehér köpenyben – iskolásokkal az európai farkas kifutójánál, 1975. június 25-én. A pécsi állatkertben nyári programot, Zooiskolát szerveztek gyerekeknek, ahol az állatokkal és gondozásukkal ismerkedhettek meg.

1960. július 12-én megörökített fotón járókelők az állatkert bejárata előtt a Városligetben.

Böbe, a csimpánz gondozójával sétál a veszprémi állatkertben, 1968. július 20-án.

Cumisüvegből táplál egy oroszlánkölyköt gondozója a győri Xantus János Állatkertben, 1978. április 11-én.

Halmy Éva állatgondozó egy párduckölyökkel játszik a fennállásának negyedszázados évfordulóját ünneplő veszprémi állatkertben, 1983. június 2-án. Ebben az időben a 15 hektáros területen mintegy 800 állatot gondoztak, neveltek az állatkert ápolói.

A vízilóval incselkednek a látogatók a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 1948 áprilisában.

Látogató a Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaházában, 1954. február 15-én.

Kisfiú eteti az őzeket a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 1962 októberében.

1954 áprilisában készült fotó megörökítette, ahogy a Fővárosi Állat- és Növénykert zebráit etetik gyerekek a kifutó korlátjánál állva.

A kerítésen áthajolva nézik a gyerekek a tarajos sült a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 1954. április 27-én.

Gyerekek etetik a barna medvéket a korlátnál állva a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 1954 áprilisában.

Ajánljuk még