logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ha többet alszunk, könnyebben fogyunk

Egy új kutatás szerint a több alvás segít abban, hogy az ember csökkentse a napi kalóriabevitelét és fogyjon.

Szakértők szerint naponta plusz egy órányi éjszakai alvással mintegy 270 kalória bevitelét spórolhatja meg az ember.

Három év alatt ez már 11,8 kilogrammnyi súlycsökkenést jelenthet csupán azzal, hogy az ember többet alszik

– mutattak rá a kutatók.

A Chicagói Egyetem tudósai azt vizsgálták, hogy az alvás milyen kapcsolatban áll az elhízással, ezért 80 felnőtt részvételével végeztek klinikai kísérletet.

A Jama Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fiatal, túlsúlyos felnőttek, akik 6,5 óránál kevesebbet aludtak éjszakánként, naponta 1,2 órával többet tudtak aludni, miután tanácsadáson vettek részt az alvási szokásaik javítása érdekében. Az eredmények azt mutatták, hogy

a több alvás átlagosan napi 270 kalóriával, egyeseknél pedig akár 500 kalóriával is csökkentette a kalóriabevitelt.

Esra Tasali, a Chicagói Egyetem alvásközpontjának kutatója kiemelte, hogy a kutatás során nem a súlycsökkenés vizsgálata volt a cél. „De már két hét alatt is számszerűsített bizonyítékaink lettek a kalóriabevitel csökkenésére és a negatív energiamérlegre, vagyis arra, hogy a bevitt kalóriamennyiség kevesebb volt, mint az elégetett kalória” – hangsúlyozta.

„Ha az egészséges alvási szokásokat hosszabb időn keresztül fenntartjuk, ez idővel klinikailag jelentős súlycsökkenéshez vezethet. Sokan keményen dolgoznak azon, hogy megtalálják a kalóriabevitel csökkentésének módját a fogyás érdekében – nos, pusztán azzal, hogy valaki többet alszik, képes lehet arra, hogy fogyjon” – magyarázta a tudós.

A kutatás során nem próbálták korlátozni az emberek étrendjét.

A résztvevők a saját ágyukban aludtak, alvásukat hordozható eszközökkel követték nyomon, és egyébként normális életmódot folytattak, sem diétát, sem testmozgást nem írtak nekik elő.

A legtöbb ezzel a témával foglalkozó laboratóriumi vizsgálat rövid életű, mert néhány napig tart, és a táplálékfelvételt aszerint mérik, hogy a résztvevők mennyit fogyasztanak a felkínált étrendből” – magyarázta Tasali.

Mint hozzátette: vizsgálatukban csak az alvást manipulálták, viszont a résztvevők azt ettek, amit csak akartak, nem követték nyomon az étrendjüket.

Ehelyett egy klinikailag bevált módszerrel ellenőrizték az emberek energiaraktárait. A vizeletből végzett vizsgálathoz a résztvevők olyan vizet ittak, amelyben a hidrogén- és az oxigénatomokat olyan stabil izotópokkal helyettesítik, amelyek könnyen nyomon követhetők.

Tsali szerint többek között az is segített a jobb alvásban, ha a részvevők korlátozták a mobiltelefonok és ehhez hasonló eszközök használatát lefekvés előtt.

A kutató megjegyezte: egyetlen alvással kapcsolatos tanácsadás után a résztvevők képesek voltak annyira megváltoztatni lefekvési szokásaikat, hogy az elegendő volt az alvás hosszának növelésére.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még