logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Akár egy telefontöltő is okozhat lakástüzet

Sokan kaptak karácsonyi ajándékként mobiltelefont, tabletet vagy egyéb háztartási kütyüt. A CPR Kids gyermekegészégügyi oldal ennek kapcsán felhívást intézett a szülőkhöz, hogy hogyan kell helyesen tölteni ezeket az eszközöket. Ugyanis, egy töltőn lévő eszköztől akár lakástűz is keletkezhet, sőt, egy sérült töltő áramütést is okozhat.

Kábel és kábel között hatalmas különbségek lehetnek minőségüket tekintve. A jó minőségű, gyári töltők között a pár ezer forintos többletköltség kifizetődik, mert sokkal hosszabb távon fogjuk tudni használni” – magyarázta Fülöp Roland a Mobilszerviz.hu társtulajdonosa az M1 Napközben című műsorában. Jelenleg három különböző gyorsasággal tudjuk tölteni telefonjainkat. Van egy sima, egyszerű töltés, egy két Amperrel működő gyorstöltés, és a szupergyors töltés, jellemzően az új készülékeknél használhatók – fejtette ki.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza! 

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta,

a rossz minőségű után gyártott kábelek használata jellemzően tűzveszélyt hordoz magában.

A tűzesetek kiváltó okai között a nyílt láng, a tüzelő-fűtő berendezés és a dohányzás mellett az elektromos meghibásodás is előkelő helyen szerepel.

Sokszor ehhez nem szükséges, hogy vezetékmegtörésről vagy vezetéksérülésről legyen szó, elég egy rossz kivitelezés. Hozzátette, az emberek hajlamosak arra is, hogy az otthoni hosszabbítókat túlterheljék, ami szintén fokozottan tűzveszélyes.

Kiemelte, amennyiben elmegyünk otthonról, azokat a készülékeket,

amiket nem használunk, mindig húzzuk ki. Példaként említette a hajszárítót és a kenyérpirítót.

Ha hosszabb időre utazunk el otthonról, akkor pedig célszerű az összes olyan elektromos berendezést leválasztani a hálózatról, amely feleslegesen van áram alatt.

Felhívta a figyelmet,

ha esetleg elektromos tűz alakulna ki az épületben vagy ingatlanban, semmiképpen sem szabad vízzel eloltani,

előbb áramtalanítani kell az épületet a biztosítékkábelnél, hiszen csak úgy lehet biztonsággal megkezdeni az oltást.

A címlapfotó illusztráció.

 

Ajánljuk még