logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Étrend-kiegészítő kisokos: ne feledjük, élelmiszer, nem gyógyszer!

| Szerző: hirado.hu
Az elmúlt másfél év óriási felkiáltójelet tartott elénk, hogy sokkal jobban figyeljünk az egészségünkre. Az emberek sokkal tudatosabbá váltak, ha az egészségükről van szó, a polcokon azonban zavarba ejtő a kínálat, ami az étrend-kiegészítőket illeti.
A fotó illusztráció (Fotó: MTI/Balaton József)

Az étrend-kiegészítők a kiegyensúlyozott, vegyes étrend kiegészítését szolgáló élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb, táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat.

Az étrend-kiegészítők lehetnek vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, zsírsavak és egyéb anyagok, melyeket pirulák, tabletták, kapszulák, folyadékok formájában forgalmaznak. Változatos dózistartományban és kombinációban állnak rendelkezésre.

Azonban minden egyes tápanyagból csak bizonyos mennyiségre van szüksége szervezetünknek a működéshez,

és a nagyobb adagok nem feltétlenül kedvezőbbek.

Bizonyos anyagok nagyobb dózisban akár ártalmassá is válhatnak. A fogyasztók egészségének védelme érdekében az étrend-kiegészítők ezért legálisan csak a megfelelő napi adag ajánlásával, és az annak túllépésével járó veszélyekre való figyelmeztetéssel együtt értékesíthetők.

Az európai uniós irányelvvel összhangban lévő magyar jogszabály alapján az étrend-kiegészítők hatékony hatósági ellenőrzése érdekében legkésőbb a termék első forgalomba hozatalakor a gyártó vagy az importőr köteles bejelenteni a készítményt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI). Ez az úgynevezett bejelentési kötelezettség, amely a gyakorlatban a termék címkéjének, kitöltött adatlapjának és a közigazgatási szolgáltatási díj megfizetéséről szóló igazolás benyújtását jelenti az OGYÉI-hez.

Napjainkban az étrend-kiegészítők egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, így az élelmiszerek között ez a kategória folyamatosan bővülő termékcsoportot jelent.

A  lakosság tájékozottsága ennek ellenére nem megfelelő a témában, sokan ugyanis nincsenek tisztában az étrend-kiegészítők funkciójával, és hajlamosak összekeverni azokat a gyógyszerkészítményekkel.

A termékcsoporttal kapcsolatos tájékozatlansághoz nagymértékben hozzájárulhatnak a sok esetben félrevezető reklámok is. Az egyre növekvő kereslet az étrend-kiegészítők egyre fokozottabb reklámozását eredményezi. A forgalmazók számos óriásplakát, tévé- és rádióhirdetés, internetes reklám útján próbálják elérni a fogyasztókat.

Annak ellenére, hogy a jelölésre vonatkozó szabályokat a reklámozás során is be kell tartani, számos alkalommal előfordul, hogy az étrend-kiegészítők reklámjában terápiás, betegségmegelőző hatást vagy valótlan, tudományosan nem megalapozott hatásokat tulajdonítanak a terméknek, esetleg a termék fogyasztása kapcsán gyors fogyást ígérnek.

Nincs egységes hazai szakmai álláspont az étrend-kiegészítés szükségességét vagy feleslegességét illetően. Azt azonban kijelenthetjük, van, amikor kifejezetten hasznos lehet bizonyos készítmények ellenőrzött alkalmazása.

Ezek használatánál számos szempontot kell figyelembe venni, például az étrend-kiegészítő és a gyógyszer kölcsönhatásainak lehetőségét és az egyéni egészségi állapotot.

Kizárólag egyénre szabottan merülhet fel a vitamin- vagy ásványianyag-, fehérje-, aminosav-kiegészítés szükségessége. A legtöbb étrend-kiegészítő alkalmazása egészséges ember számára a felhasználási előírások követése mellett önmagában nem jelent nagy kockázatot, de dietetikus vagy orvos személyes felügyelete mellett ez biztonságosabb.

Az étrend-kiegészítők piacán még ma is nagy a káosz, sok a veszélyes készítmény, így csak nagy, botrányoktól mentes cégek megbízható eredetű termékeit javasolt megvásárolni.

Kéz alatt beszerzett, pult alól eladott, bizonytalan eredetű termékeknél viszonylag könnyen hamis vagy életveszélyes készítményekhez juthatunk,

vagy kisebb bajként veszélytelen és hatástalan készítményeket adnak el nekünk, nagyon magas áron.

(Fotó: Ogyéi.gov.hu)

Hatóanyag-tartalmukat tekintve az étrend-kiegészítők igen sokfélék lehetnek. A vitamin- és ásványianyag-bevitel kiegészítésére szolgáló tablettákon, kapszulákon, pezsgőtablettákon túl gyógynövények széles skáláját, gombákat, növényi és állati eredetű hatóanyagokat, valamint egyéb élettanilag aktív anyagokat (Q10, L-karnitin, koffein) is tartalmazhatnak, igyekezve megfelelni ezzel a fogyasztók széles körű elvárásainak, igényeinek.

Az étrend-kiegészítőkre vonatkozó specifikus szabályozást Magyarországon rendelet tartalmazza, amely tartalmában megfelel az étrend-kiegészítőket szabályozó irányelvnek.

(Fotó: Shutterstock)

A rendelet többek között pontosan rögzíti az étrend-kiegészítőkben alkalmazható vitaminok és ásványi anyagok körét, illetve felhasználható vegyületformáit, továbbá ezek ajánlott napi mennyiségét.

Az étrend-kiegészítők megvásárolhatók

gyógyszertárakban, élelmiszerüzletekben, bioboltokban, internetes webshopokban, egyes cégek márkaboltjaiban és drogériákban.

Bárhol is vásárol azonban a fogyasztó étrend-kiegészítőt, fontos tudnia, hogy azok jogszerűen kizárólag előre csomagolt formában hozhatók kereskedelmi forgalomba.

Mind a bejelentett termékek listája, mind a piacfelügyeleti hatóságtól kapott egyedi tájékoztatások alapján piacfelügyeleti intézkedésekkel (forgalomból történő kivonás, forgalmazás felfüggesztése) érintett termékek listája elérhető az OGYÉI honlapján.

A címlapfotó illusztráció (MTI/Balaton József)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még