logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A nap, ami csak az édesapákról szól

| Szerző: hirado.hu
Apák napján megemlékezünk az édesapákról, a nevelőapákról, a nagyapákról és a dédapákról. Fontosak, hiszen az egészséges személyiségfejlődés szempontjából nemcsak az anyáknak, hanem az apáknak is kiemelkedő szerepük van a családban. Egy kutatás szerint az emberek 70-80 százaléka azonban nem tudja, hogy az apák napja június harmadik vasárnapján van.

 

Sonora Smart Doddhoz kapcsolódik az apák napja eredetéről a legismertebb történet, amely szerint a 20. század elején Sonora szorgalmazta az ünnep létrejöttét.

Az amerikai lányt és testvéreit anya nélkül nevelte fel édesapjuk, a polgárháborús veterán, William Jackson Smart, mivel második felesége életét vesztette utolsó gyermekük születése közben. Az apa odaadása, kitartása és példamutató élete arra inspirálta Sonorát, hogy az anyák napja mellett az apák is kapjanak egy napot, amikor őket ünneplik, amikor értük mondanak imát.

A lány eredetileg június 5-ét, édesapja születésnapját szerette volna kinevezni apák napjának,

azonban a hatóságok malmai lassabban őröltek.

Végül kicsit később, június harmadik vasárnapjára jegyezték be az apák napját, azaz kezdeményezése sikerrel járt, így az első apák napját 1910. június 19-én ünnepelték.

Ezt követően minden évben megtartották az apák napi ünnepséget Spokane-ben,

azonban el kellett teljen néhány évtized ahhoz, hogy szélesebb körben is ismertté váljon.

Ehhez nagymértékben hozzájárult az Amerikai Egyesült Államok 28. elnöke, Woodrow Wilson is, aki részt vett az 1916-os spokane-i apák napján. William Jennings Bryan amerikai külügyminiszer is szorgalmazta az apák napja ünneplését, azonban az ünnep az évtizedek alatt sok ellenállásba ütközött.

Mivel a szivarárusok és a férfiruha-készítők meglátták az ünnepben rejlő pénzügyi lehetőségeket, sokáig ők szorgalmazták az apák napját. A közvélemény jó ideig nem vette komolyan az ünnepet, és a feminizmus sem segítette elő az elterjedését.

Június harmadik vasárnapja végül kiállta az idő próbáját, nem merült feledésbe,

és végül Richard Nixon elnök 1972-ben hivatalosan is elismerte az ünnepet.

Ma már a világ számos helyén e napon köszöntik a gyermekek az édesapjukat (másutt augusztusban, illetve novemberben, Németországban tavasszal, Krisztus mennybemenetelének napján, azaz a húsvétot követő 40. napon).

Az ünnepnek nincsenek még általánosan elfogadott és meghatározott kötött formái,

mindenki úgy fejezi ki édesapja iránti szeretetét, ahogy azt szíve diktálja.

Magyarországon 1994-ben indult mozgalom az apák napja meghonosítása érdekében, s bár ennek már tizenegy éve, még korántsem olyan elterjedt ez az ünnep, mint az anyák napja – noha apa is csak egy van.

Bár hazánkban még mindig a kevésbé ismert ünnep közé tartozik az apák napja, ahhoz kétség sem fér, hogy édesapánk ugyanolyan fontos szereplője az életünknek, mint az édesanyánk.

Ajánljuk még