Egy anyaországi és kárpátaljai magyarokból álló társaság már többször kipróbálta a csánban, azaz a hatalmas öntöttvas üstben a fürdést, és azt mondják, már meg sem kottyan a forró víz után mínusz hét fokban csobbanni a jeges patakban.
A procedúra lényege pontosan a hideg-meleg kontrasztban rejlik. Felébreszti és fokozottabb ellenállásra készteti az ember szervezetét a betegségekkel szemben. A hatást a vízbe áztatott gyógynövények növelik.
Gyógynövények hozzáadásával növelik a hatást
„Ezek a növények mind itt nőnek a környező hegyekben. Én magam gyűjtöm össze őket. 10-12-félét használok. Az egyik serkenti a szívműködést, a másik javítja a vérkeringést vagy erősíti az immunrendszert. Kinek mire van szüksége, olyan növényekből állítom össze a csokrot, amely együtt ázik a vendégekkel” – magyarázza a csános.
Az ő feladata a tűzrakás és a víz hőmérsékletének a szabályozása is. Ügyelnie kell arra, hogy a vendégek ne főjenek puhára, de a megfelelő 40-45 fok állandó legyen.
Lumsor, magyarul Rónafüred a csánozás őshazája. Az Ungvártól negyven kilométerre fekvő falucska kénhidrogénes vizének gyógyhatását már nagyon régen, még az Osztrák–Magyar Monarchia idején felfedezték. Az első üstök még kicsik voltak.
Rónafüreden az évszázados hagyományokhoz csaknem húsz éve tértek vissza. Azóta több turisztikai vállalkozó is telepített üstöket a patak mellé. Azt mondják, hogy a csánozás egész évben egészséges. Az igazi felfrissülést viszont a téli időszak jelenti.