Fontos

Orbán Viktor: A munka folytatódik, nekünk Magyarország az első!

Elindult az Everestre, hogy megpróbálja, amit magyar állampolgárnak eddig még nem sikerült

| Szerző: hirado.hu
A mai nappal kezdetét vette a Kyocera Everest Expedíció 2023, melynek keretében Suhajda Szilárd palackos oxigén használata nélkül szeretné elérni bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon – „tisztán” – még nem sikerült.

Suhajda Szilárd járt az eddigi legmagasabb hegycsúcson magyar hegymászóként oxigénpalack használata és teherhordók segítsége nélkül. Hazai sporttörténelmet írt 2019-ben első magyarként ért fel a 8611 méteres K2 csúcsára. 2022 tavaszán szintén „tiszta mászással”, önálló mászóként érte el Földünk negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce csúcsát (8516 m).

Szilárd hosszú távú projektje, a The Big Five-sorozatként ismert hegymászó feladat:

elérni Földünk első öt legmagasabb hegycsúcsát, az eddigi stílust követve, „tisztán”, oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül, környezettudatos sportolóként teljesítve a kihívást.

A legnehezebbnek tartott K2 és a Lhoce meghódítása már sikerült.

Kapcsolódó tartalom

„Egy évtizednyi expedíciós tapasztalattal felvértezve – beleértve nehézségeket és sikereket is –, a Broad Peak, a K2 és a Lhoce palack nélküli megmászását követően úgy érzem, készen állok pályafutásom eddigi legnagyobb feladatára. Ha visszagondolok az elmúlt év munkával teli időszakára, jó esélyeim vannak a sikerre. Remélem, legalább akkora szerencsém lesz a körülményekkel odafent, mint tavaly a Lhocén!” – mondta a hegymászó.

A csúcsmászásra a tavaszi himalájai szezon vége felé – az akklimatizációs időszakot követően –, jellemzően május második felében kerülhet sor. Szilárd hazaérkezése június első napjaiban várható.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd hegymászó Nepálba indul Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A termináljáról, 2023. március 23-án (Fotó: Horváth Péter Gyula /Hirado.hu)

 

Ajánljuk még