Fontos

Korrupciós botrány Brüsszelben: az EP felfüggesztette két képviselő mentelmi jogát

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az amerikai álom rendelésre - a hamburgerek királyának sikertörténete

| Szerző: hirado.hu
Raymond Albert Kroc amerikai üzletembert leginkább arról ismertek, hogy a McDonald’sot egy helyi láncról terjesztette a világ legjövedelmezőbb éttermi franchise-üzemeltetésére.

 

Raymond Albert Kroc cseh bevándorlók gyermekeként 1902. október 5-én született az Illinois állambeli Oak Parkban. Üzleti vénája már gyermekkorában megmutatkozott, limonádét és szörpöket árult egy utcán felállított bódéból. Az Egyesült Államok 1917. április 6-án hadba lépett az antant oldalán az első világháborúban, és a 15 éves Kroc magát idősebbnek mondva önkéntes mentőautó-sofőrnek jelentkezett. Kiképzése alatt ismerkedett meg Walt Disney-vel, akivel élete végéig kapcsolatban maradt.

Ray Kroc a McDonald’s alapítója 1960 körül (Fotó: Getty Images/Bettmann/Contributor)

A háború után számos foglalkozást kipróbált, volt zongorista, ingatlanügynök, végül pedig egy nagy cég ügynökeként papírpoharakkal és turmixgépekkel üzletelt. A második világháború után egy olyan gépet kezdett árulni, amely egyszerre öt turmixot volt képes elkészíteni. Igencsak meglepődött, amikor 1954-ben egy Richard és Maurice McDonald nevű testvérpár egyszerre nyolc darabot rendelt kaliforniai, San Bernardinó-i éttermébe, ezért kíváncsiságból felkereste őket.

Az ír származású fivérek hollywoodi filmes karrierről ábrándoztak, hiába, de feltűnt nekik, hogy a nagyvárosok körüli elővárosok ingázó lakói olyan pihenőhelyeket keresnek az autóutak mellett, ahol bekaphatnak néhány falatot. Nyitottak is 1937-ben Pasadenától keletre egy drive-in éttermet, ahol saját készítésű hot dogot és turmixot kínáltak. Második éttermük 1940-ben a legendás 66-os út mentén, San Bernardinóban McDonald’s Bar-B-Que néven kezdte meg működését, a nem túl széles választékban hot dog, hamburger, sajtburger, shake, tej, kávé, Coca-Cola, pite és hasábburgonya szerepelt, a rendeléseket görkorcsolyás lányok hordták ki.

Az élesedő verseny miatt 1948-tól áttértek egy afféle futószalagmódszerre, minden alkalmazott az étel elkészítésének csak egy részletével foglalkozott. A porcelántányérokat és üvegpoharakat papírra cserélték, a vendégek kiszolgálás helyett a pultnál rendeltek, és azonnal megkapták az ételt, amelyhez nem kellett evőeszköz, így a mosogatást is megspórolták. 1954-re már nyolc éttermük üzemelt, amelyek tetejét piros-fehér cserepekkel borították be, és felállították a bizonyos szögből M-nek látszó aranyszínű íveket.

Kroc később azt mondta: amikor körülnézett a vendéglőben, hirtelen „megvilágosodott”, és az üzletben rejlő lehetőségeket látva elhatározta, hogy mindenképpen részesedést szerez.

„A nagy sikerek két legfontosabb kulcsa: először, a megfelelő helyen lenni a megfelelő időben, másodszor, kezdeni is valamit ezzel”

– ez volt Kroc életfilozófiája, aki ennek megfelelően cselekedett.

A testvérek franchise-menedzserként alkalmazták, ő pedig a sorban kilencedik, de első franchise McDonald’s éttermet 1955. április 15-én nyitotta meg az Illinois állambeli Des Plaines-ben. 1959-re már száz étterem fogadta a vendégeket Amerika-szerte. Kroc üzleti érzéke kiválóan működött, a cég nettó bevétele két év múlva túllépte az egymillió dollárt. A franchise-üzemeltetőknek tanfolyamot kellett végezniük a cég „hamburgerkészítő egyetemén”, ezután „diplomát” vehettek át.

Amikor Kroc 1961-ben mindössze 2,7 millió (mai értéken mintegy húszmillió) dollárért kivásárolta a McDonald testvéreket, már 228 étterme volt, bevétele meghaladta a 37 millió dollárt, s 1984-ben több mint 7500 étterem működött világszerte.

Érdekesség, hogy a McDonald’s a világ legnagyobb játékforgalmazója is, a Happy Meal menükhöz évente másfél milliárd játékot adnak el. Krocot gyakran bírálták az egészségtelen ételek, a dolgozók kizsákmányolása és könyörtelen üzleti módszerei miatt, de ez őt nemigen érdekelte. Az általa lefektetett előírások miatt a McDonald’s a világ minden pontján ugyanolyan minőségű, nagyságú és ízű ételeket kínál, tehát a vendéget semmiféleképp sem érheti csalódás.

Ray Kroc szívelégtelenségben halt meg 1984. január 14-én, az üzletlánc értékét akkor nyolcmilliárd dollárra becsülték. Emlékiratai nagy sikert arattak, életéről 2016-ban film készült Michael Keaton főszereplésével.

A McDonald’s a történelem legsikeresebb gyorsétterem-hálózata, 37 ezer étterme működik a világ 120 országában, ezekben naponta 69 millió vendéget szolgálnak ki, éves forgalma 23 milliárd dollár.

Magyarországon az első gyorsétterme 1988-ban nyitott meg Budapesten, az V. kerületi Régiposta utcában.

A McDonald fivérek megtartották eredeti San Bernardinó-i hamburgerezőjüket, de kénytelenek voltak másik nevet választani, mert a McDonald’s már Kroc birtokában volt. A nehézkes hangzású Nagy M mellett döntöttek, de egy szempillantás alatt csődbe mentek, amikor Kroc, tőlük egy saroknyira új McDonald’s éttermet nyitott.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még