logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gigantikus hal bukkant elő a tenger mélyéről

| Szerző: hirado.hu
A valaha látott legnagyobb holdhalat örökíthették meg a kaliforniai Laguna Beach vizén. Az óriás példány két állószörfözőhöz úszott, majd fél órán át a felszín közelében maradt, mielőtt visszamerült a mélybe.

 

A szörfözők állítása szerint, mivel a deszkák pontosan 4,3 méteresek, az állat testhossza 2,7-3 méter lehetett. Az eddig megtalált legnagyobb példány egy 1996-ban Japán közelében kifogott Ramsay-holdhal volt, amely 2,7 méter hosszúra nőtt meg és közel 2300 kilogrammot nyomott.

Rich German, a szörfözők egyike az Instagramján is megosztotta a december eleji találkozásról készült képeket és videókat. German egyébként a Project O nonprofit óceánvédelmi szervezet alapítója is egyben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rich German (@richgermanlb) által megosztott bejegyzés

A férfiak eredetileg delfineket megfigyelni indultak, amikor nagyjából 180 méterre a parttól felbukkant a holdhal. German elmondása szerint már korábban is látott óriás példányokat, azok viszont jellemzően a vízben sokkal messzebb fordulnak elő, a felszínen jobbára nem is mutatkoznak – írta a Live Science.

A holdhalak – amelyek a világ legnehezebb csontos halai – nemébe három faj tartozik: a holdhal (Mola mola), a már említett Ramsay-holdhal (Mola ramsayi), illetve a Mola tecta.

A kifejlett állatok óriásiak, nevüket a félholdra emlékeztető hátúszójukról kapták. A ragadozók mellett a halászat is komoly fenyegetést jelent rájuk, ugyanis leggyakrabban mellékfogásként szokták a halászhálókban végezni.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még