logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jeff Bezos ismét turistákat vitt az űrbe

Harmadszor is turistákat vitt az űrbe egy rövid túrára a Blue Origin, az Amazon-alapító Jeff Bezos űripari vállalata szombaton. Az automatizált, újrahasznosítható űrkapszula utasaival visszatért, a texasi sivatagban ért földet.

A hat embert a New Shepard rakétarendszer szállította, 106 kilométeres magasságig emelkedtek. Hatvan évvel Alan Shepard történelmi űrutazása után a világűrt megjárt első amerikai űrhajós legidősebb lánya, Laura Shepard Churchley is részt vett a Blue Origin űrutazásán.

Az űrturisztikai vállalat harmadik turistaűrhajója hat utassal a fedélzetén emelkedett a magasba. Laura Shepard Churchley a tulajdonos vendégeként vehet részt az űrutazáson, akárcsak Michael Strahan televíziós műsorvezető, a Good Morning America egyik házigazdája, az amerikai futball egyik hajdani csillaga. Rajtuk kívül négy fizető utas volt: Dylan Taylor és Evan Dick üzletember, valamint egy apa és fia páros, Lane és Cameron Bess.

Nem közölték, mennyit fizettek a túráért. Az apjáról elnevezett New Shepard űrhajó utasaként Laura Shepard Churchley öt perccel kevesebbet töltött az űrben, mint édesapja, aki a második emberként és az első amerikaiként járt az űrben 1961. május 5-én, 23 nappal a szovjet Jurij Gagarin történelmi űrutazása után. Alan Shepard 1971-ben ötödikként a világon és a legidősebbként eljutott a Holdra is egy Apollo-űrhajó fedélzetén.

A New Shepard utasai megtapasztalták a súlytalanságot. A Van Horn-i indító és landolóbázisra a felszálláshoz Bezos is kikísérte őket.

A Blue Origin már két turistaűrhajót küldött a magasba Texasból, mindegyik út körülbelül tíz percig tartott. Az első júliusban történt, amikor maga a tulajdonos, Bezos, valamint testvére, Mark, egy 82 éves korábbi amerikai pilóta és egy 18 éves holland fiú utazott a fedélzeten.

A második járatot októberben indították, a fedélzeten William Shatner 90 éves kanadai színésszel, aki az eredeti Star Trek Kirk kapitányaként lett világhírű, társai Chris Boshuizen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) mérnöke, Glen de Vries üzletember, valamint Audrey Powers, a Blue Origin igazgatóhelyettese voltak.

A harmadik utat eredetileg csütörtökre tervezték, de az erős szél miatt szombatra halasztották.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még