Aktuális

Tűz keletkezett egy hajdúhadházi iskolában

Videón, ahogy Károly leleplezi első királyi portréját

Felavatták kedden a brit uralkodó új portréját. Az egy évvel ezelőtti koronázás óta ez az első hivatalos festmény III. Károly királyról.

A hatalmas, 2,6 méter magas és 2 méter széles alkotás az egyik legelismertebb kortárs brit portréművész, Jonathan Yeo munkája. A művet a 75 esztendős uralkodó – hitvese, Kamilla társaságában – személyesen leplezte le kedden a londoni Buckingham-palotában.

A festmény, amely a brit hadsereg egyik alakulata, a Welsh Guards vörös díszegyenruhájában, ugyancsak a vörös különböző intenzív árnyalataiban játszó háttér előtt ábrázolja a királyt, négy évig készült.

III. Károlyról – aki csaknem öt évtizede a Welsh Guards ceremoniális főparancsnoka – az eredeti megbízás szerint nem királyi portré készült volna,

hiszen amikor Yeo 2020-ban munkához látott, a jelenlegi uralkodó édesanyja, II. Erzsébet királynő ült a brit trónon, Károly pedig trónörökösként a walesi hercegi címet viselte.

A királynő azonban 2022 szeptemberében – életének 97., uralkodásának 71. évében – elhunyt, és halálának pillanata óta Károly az Egyesült Királyság uralkodója. A festményt az egyik legősibb angol céh, az eredetileg gyapjú és szőttesek kereskedelmével foglalkozó, 1361-ben alapított The Drapers’ Company rendelte, és a portrénak 2022-re, Károly tagságának 50. évfordulójára kellett volna elkészülnie.

II. Erzsébet királynő halála és Károly trónra lépése után azonban a feladat is módosult: Jonathan Yeo megbízatása immár arra szólt, hogy az új uralkodó első hivatalos portréját vesse vászonra.

Kapcsolódó tartalom

III. Károly királyt tavaly májusban koronázták meg a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázótemplomában, így a kedden felavatott friss portré az uralkodó első hivatalos képmása a koronázási ceremónia óta.

A művész a keddi átadási ünnepségen mondott beszédében ki is emelte ezt a tényt, hangsúlyozva: amikor hozzákezdett a festmény megalkotásához, Károly még walesi herceg volt. Yeo rámutatott: a király jobb válla felett látható pillangó jelképezi azt az átalakulást, amely a munka kezdete óta Károly közéleti szerepében végbement.

Yeo felfedte: Károly személyesen javasolta, hogy a képen szerepeljen egy pillangó is.

A művész elmondta: ezt jó ötletnek tartotta, mivel a pillangó a metamorfózis jelképi ábrázolása mellett kellemesen ellenpontozza a király bal kezében látható kard „katonás acélosságát”.

A portré csütörtöktől egy hónapig Philip Mould neves angol műkereskedő, művészettörténész és médiaszemélyiség londoni galériájában lesz ingyenesen megtekinthető. Végleges kiállítóhelye augusztustól a jelenleg jótékonysági és ismeretterjesztő szervezetként működő The Drapers’ Company díszes londoni székháza, a Drapers’ Hall lesz.

Kiemelt kép: III. Károly brit király (Fotó: MTI/EPA/Egyesült Arab Emírségek elnöki hivatala)

Ajánljuk még