Aktuális

Varázsoljatok valami szépet! Így néz ki Marco Rossi Eb-kerete

Mesterséges intelligenciával erősítik a 77. cannes-i fesztivál biztonságát

Kísérleti eszközökkel és a mesterséges intelligenciával erősítették meg a kedd este kezdődő 77. cannes-i fesztivál biztonságát, miután két hónappal a párizsi olimpiai kezdete előtt a terrorkészültség továbbra is a legmagasabb szintű Franciaországban.

A világ legnagyobb filmes találkozójára, amely 12 napig tart, a filmsztárok mellett csaknem 40 ezer akkreditált vendég, köztük 4500 újságíró hivatalos. Őket és a tengerparti kisvárosba a következő napokban érkező több százezer filmrajongót 17, a mesterséges intelligenciát használó térfigyelőkamerával is ellenőrizni fogják – jelentette be Cannes önkormányzata.

Ezt a rendszert „kísérleti jelleggel” telepítették a Fesztiválpalota köré, a seregszemle legjobban megfigyelt területére, ahol a filmvetítések zajlanak, és ahol többi között Francis Ford Coppola, George Lucas, Meryl Streep, Emma Stone, Selena Gomez, Catherine Deneuve és Demi Moore is megfordul majd.

Ez a technológia lehetővé teszi Cannes városvédelmi központja számára, hogy azonosítsa a kockázatosnak vagy gyanúsnak vélt eseményeket vagy viselkedést, és segít kiszűrni az elhagyott csomagokat, a fegyverek jelenlétét, a földön fekvő embereket vagy bármilyen tömegmozgást.

Kapcsolódó tartalom

A 2019 óta igényelt „kiegészítő technológiai felügyeleti eszközöket” a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékokra vonatkozó törvénynek köszönhetően kapta meg a város – mondta az AFP hírügynökségnek David Lisnard, Cannes polgármestere.

Ezek az új kamerák Franciaország legsűrűbb videóvédelmi hálózatához kapcsolódnak, amely 884 kamerával rendelkezik, azaz minden 84 lakosra jut egy Cannes-ban, hogy hatékonyabbá tegyék a biztonsági rendszert – hangsúlyozta a városvezető.

Az önkormányzat a kamerákon kívül 462, közvetlenül a videóvédelmi rendszerhez kapcsolódó segélyhívó gombot helyezett el a közterületeken, egyebek mellett iskolákban, bölcsődékben, középületekben, imahelyeken és üzletekben

– tette hozzá a városvezető, aki arra is emlékeztetett, hogy több száz helyi és az ország más részeiből Cannes-ba vezényelt rendőr, valamint a fesztivál mintegy négyszáz fős biztonsági személyzete is ügyel majd a rendre és a biztonságra.

Kiemelt kép: A cannes-i Fesztiválpalota lépcsőjére leterítik a vörös szőnyeget a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál megnyitásának napján, 2024. május 14-én (Fotó: MTI/EPA/Andre Pain)

Ajánljuk még