Fontos

Kiderült, mikor dönt a kormány a benzinárstopról

Visszatért a daganatos betegséggel küzdő Károly király – először mutatkozott diagnózisa óta

Buckingham-palota a múlt héten jelentette be, hogy a 75 esztendős III. Károly király hamarosan visszatérhet hivatalos közéleti feladatainak ellátásához, miután orvosai nagyon biztatónak tartják a kezelés során eddig elért eredményeket, és pozitívan ítélik meg a király további gyógyulási kilátásait.

Károly első nyilvános programjaként kedden a University College London egyetem kórházának onkológiai klinikáját, a Macmillan Cancer Centre-t kereste fel felesége, Kamilla társaságában.

Az udvar tájékoztatása szerint az uralkodó a következő hetekben számos további hivatalos eseményen is részt vesz. Ezek közül is kiemelkedik Naruhito japán császár és felesége, Maszako császárné júniusi londoni állami látogatása. A japán császári pár hivatalosan a brit uralkodó vendégeként tölt majd három napot Nagy-Britanniában.

III. Károlyt januárban prosztatamegnagyobbodással kezelték, és e kezelés közben fedezték fel a rákos elváltozást. Az akkori közlemény szerint nem prosztatarákról van szó, de a Buckingham-palota azóta sem ismertette a betegség pontos mibenlétét.

A hivatalos tájékoztatás szerint az orvosok a jóindulatú prosztataelváltozás kórházi kezelése közben figyeltek fel „egy más jellegű aggasztó problémára”, és az ezután elvégzett diagnosztikai tesztek során „a rák egy formáját azonosították”.

Károly – jóllehet húsvét vasárnap megjelent a windsori Szent György kápolnában tartott szertartáson – a diagnózis óta a londoni klinikán tett keddi látogatásáig hivatalos közéleti programokon nem vett részt. Államfői tisztségéből eredő kötelezettségeit mindazonáltal ellátja, a napi kormányzati dokumentumokat megkapja, és a szokásnak megfelelően heti audienciákon fogadja Rishi Sunak miniszterelnököt.

Károly menyét, Katalin walesi hercegnét, Vilmos trónörökös feleségét is daganatos megbetegedéssel kezelik.

Kapcsolódó tartalom

A 42 esztendős Katalin karácsony óta nem vett részt nyilvános programokon, és januárban hasüregi műtéten esett át. Az ő betegségének pontos mibenlétéről sem hangzott el részletesebb hivatalos beszámoló, és az udvar egyelőre arról sem ad tájékoztatást, hogy a hercegné mikor térhet vissza közéleti tevékenységéhez.

Katalin a betegségéről szóló, március végén közzétett személyes videóüzenetében elmondta, hogy megelőző jellegű kemoterápiás kezelésben részesül.

Ajánljuk még