Baleset

Kamion ütközött teherautóval, torlódik a forgalom az autópályán

Viharos életet élt és tragikusan korán, 27 évesen távozott a közelmúlt egyik legtehetségesebb énekesnője, Amy Winehouse

| Szerző: hirado.hu
Az Amy Winehouse film pont olyan lesz, mint amilyen az énekesnő is volt. Még családja sem szólhatott bele az elkészült moziba.

Viharos életet élt és tragikusan korán, 27 évesen távozott a közelmúlt egyik legtehetségesebb énekesnője, Amy Winehouse. Halála után alig négy évvel már készült róla egy dokumentumfilm (Amy), amely kendőzetlenül bemutatta küzdelmét önmagával és a világgal, rámutatva a nem kevés ellentmondásra, ami személyéhez kapcsolódott.

Ezek után nagy fába vágta a fejszéjét Sam Taylor-Johnson rendező és Matt Greenhalgh forgatókönyvíró, amikor Back To Black címmel játékfilmet készítettek az énekesnőről. Winehouse családja – akikkel az énekesnő konfliktusoktól sem mentes kapcsolatot ápolt – áldását adta a projektre, ezért attól lehetett tartani, az alkotópáros tartózkodik a kényesebb kérdések felvetésétől, nehogy a rokonság megsértődjön. Taylor-Johnson azonban az Empire-nek elmondta, ilyesmiről szó sem volt.

„Fontosnak tartottam, hogy tiszteletem jeléül leüljek velük beszélgetni. De nem szóltak bele a filmbe, nem volt módjuk arra, hogy bármit változtassanak azon, amit elgondoltunk. Nem írhatták elő, hogy mit és hogyan csináljunk. Ha így lett volna, bele sem fogok az egészbe”

– mondta a rendező.

Ha a család beleszólhatott volna a film elkészítésébe, a legélesebb kritikus valószínűleg az apa, Mitch Winehouse lett volna, akinek nagyon nem tetszett, ahogyan a 2015-ös dokumentumfilm az énekesnőt ábrázolta, és ennek hangot is adott. Mitch már a Back To Blacket is látta, de nem tudni, mit szól hozzá.

„Tudom, hogy látta a filmet, de én nem voltam ott, és nem is beszéltünk róla. Azt hiszem, megtartja magának, amit érez. Mindenesetre nagyon fontos volt számomra, hogy ne legyen semmilyen külső zörej meg motoszkálás az én térfelemen, amikor a film készül. Szigorúan véve nem is volt szükségem a család beleegyezésére. A zenei jogokat a Universal és a Sony hagyta jóvá. Arra törekedtem, hogy igaz módon ábrázoljam Amyt, és azt, hogy szerette az apját. Az már teljesen más dolog, hogy szerintünk Mitch mit csinált jól vagy rosszul” – mondja Taylor-Johnson.

Amy Winehouse (Fotó: MTI/EPA/STEFFEN SCHMIDT)

Greenhalgh, a forgatókönyvíró Amy szemszögéből akarta elmesélni a történetet, a dalszövegeket használva kiindulópontnak. Ő nem is találkozott a családtagokkal. „Mitch alaposan kifejti a véleményét a könyvében – mondja Greenhalgh. – Ugyanez a helyzet Janisszel (az énekesnő édesanyja – a szerk.). Nem hinném, hogy bármit lendített volna az ügyön, ha személyesen találkozunk.”

Greenhalgh nem győzi hangsúlyozni, hogy a film a fő közreműködők kreatív együttműködésének eredménye: „Kreatív alkotásról van szó. Sokaknak ez valahogy még mindig nem fér a fejébe. Egyrészt benne van a filmben, ahogy én látom Amyt, aztán az is, ahogy Sam látja. És ott van, hogy mit gondol Marisa Amyről, meg ahogy Jack látja Blake-et. (Marisa Abela alakítja az énekesnőt, Jack O’Connell pedig az élettársát, Blake-et.) Tehát szubjektív dolgokból raktuk össze ezt a filmet, de él bennünk a remény, hogy a közönség megérti a végeredményt és el is tudja fogadni.”

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még