Aktuális

Szétesett a jegyértékesítés előtt az MLSZ oldala, új időpontot adott meg a szövetség

Szökőévenként egyszer láthatják, mégis odavannak érte a franciák

| Szerző: hirado.hu
Újra a kioszkok pultjaira került a franciák egyik legjobban várt újsága. A La Bougie du Sapeur (Az utász gyertyája) című időszaki kiadvány – amely címét egy 19. századi, népszerű francia képregény főhőséről kapta – különlegessége, hogy csak szökőévenként, mindig február 29-én jelenik meg.

A La Bougie du Sapeur című szatirikus lap először 1980-ban jelent meg, neve pedig egy régi, francia képregényhőstől kölcsönözte, aki szökőnapon született – írja a BBC World. 

A 44 évvel ezelőtt néhány barát által viccként indított újság mára kulturális jelenséggé vált.

A húszoldalas lap különlegessége, hogy csak négyévente egyszer, február 29-én jelenik meg körülbelül kétszázezer példányban, és kizárólag az francia újságárusoknál kapható.

Miután az első szám két nap alatt elfogyott, az újságárusok további példányokat követeltek. Erre azt válaszoltuk, hogy rendben, de majd négy év múlva!

– mondta Jean d’Indy, a La Bougie du Sapeur egyik szerkesztője.

Kapcsolódó tartalom

A férfi a BBC érdeklődésére elmesélte, az újságot továbbra is a barátaival közösen adják ki. Általában egy párizsi bárban találkoznak, ahol néhány ital mellett ötletelnek az újság témáin.

A különleges napilap több rovatból áll, van benne művészet, bulvár, sport és rejtvények is. A cikkeket azonban a kiadó szerint nem kell túl komolyan venni, ők maguk is inkább humoros kommentárnak nevezik. A 2024-es szám címlapsztorija kifejezetten aktuális: arról szól, hogy a vizsgákat és az intellektuális teljesítményt a mesterséges intelligencia feleslegessé teszi.

 

Ez francia humor, ami nem fordítható le más nyelvekre. Megpróbálunk viccelődni anélkül, hogy gonoszak lennénk

– hívta fel a figyelmet Jean d’Indy.

Az újság névadó figurája sapeur Camember, avagy Camember zászlós, a hírhedten ostoba utász katona, aki a mai napig ott feszít a szatirikus kiadvány címlapján. Ő volt a főhőse egy rendkívül népszerű 19. századi francia képregénysorozatnak. A képregénybeli katona írástudatlan volt, csak a H betűt ismerte, és a korabeli francia utászok jellegzetes prémsapkáját hordta.

Nem nehéz párhuzamot vonni a bolondos francia katona és a Jaroslav Hasek közép-európai katonahőse, Svejk alakja között.

A kiemelt kép illusztráció. (Foto: Getty Images/Stockphoto)

Ajánljuk még