Baleset

Két kamion és egy autó ütközött, több kilométeres a torlódás az autópályán

Akik titokban küzdöttek a kórral – súlyos betegségek a királyi családban

| Szerző: hirado.hu
III. Károly király bejelentése, miszerint rákot diagnosztizáltak nála a prosztatamegnagyobbodás miatti beavatkozása során, igencsak rendhagyónak számít a királyi családban, hiszen a múltban egyszer sem volt példa arra, hogy az uralkodócsalád nyilvánosságra hozta volna betegségét a publikum számára.

A Buckingham-palota tájékoztatása szerint III. Károly király maga döntött a diagnózis nyilvánosságra hozásáról a találgatások megelőzése végett.

Az udvar már az uralkodó prosztataelváltozásáról szóló korábbi diagnózis ismertetésével is szakított azzal a régre visszanyúló szokásjoggal, amelynek alapján korábban a szükséges minimumon túl nem közöltek részleteket a brit királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról, esetleges betegségeinek mibenlétéről.

A korábbi évtizedekben alkalmazott titoktartási szigort illusztrálta, hogy III. Károly nagymamájáról, a néhai II. Erzsébet királynő édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

Lássuk, milyen betegségekkel küzdött a királyi család titokban, a palota falai között.

II. Erzsébet királynő: csontvelőrák

London, 2012. június 5.
II. ERZSÉBET brit királynő a fia, KÁROLY állva köszönti alattvalóit a londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota erkélyérõl a trónra lépésének 60. évfordulója, azaz a gyémántjubileuma alkalmából rendezett négynapos ünnepségek zárónapján. (MTI/EPA/Andy Rain)

A néhai uralkodó élete utolsó éveiben myeloma multiplexszel, vagyis csontvelőrákkal küzdött – állítja egy hamarosan megjelenő életrajzikönyv a Elizabeth: An Intimate Portrait írója, Gyles Brandreth.

„Hallottam, hogy a néhai királynő a myeloma egyik formájával, a csontvelőrákkal küzdött. Ez megmagyarázza a fáradékonyságát, a fogyását és a mozgásszervi problémáit, amelyekről élete utolsó éveiben olvashattunk.”

Hilary Fordwich királyi szakértő megjegyezte, hogy Erzsébet királynő imádott lovagolni, és ezt a hobbiját egészen 93 éves koráig űzte: „A csontvelőrákja miatt kezdett mozgásszervi problémákkal küzdeni, ami korlátozta a lovaglást” – mondta a Fox News Digitalnak.

II. Erzsébet 2022 szeptemberében, 96 éves korában halt meg.

VIII. Eduárd brit király, Windsor hercege: torokrák

Windsor hercege és hercegnéje. (Photo by Bettmann via Getty Images)

Windsor hercegénél, aki mindössze egy évig volt VIII. Eduárd király, mielőtt 1936 decemberében lemondott a trónról, hogy feleségül vegye az elvált Wallis Simpsont, 1971-ben torokrákot diagnosztizáltak.

A herceg, aki köztudottan láncdohányos volt, állítólag egy kobaltterápián is átesett a diagnózis után.
Párizsban halt meg 1972. május 28-án, 77 éves korában.

I. Erzsébet királyné (anyakirályné): vastagbél- és mellrák

Az anyakirályné a 90. születésnapján. (Photo by Georges De Keerle/Getty Images)

1966-ban az anyakirálynénál vastagbélrákot diagnosztizáltak, nem sokkal később pedig megműtötték. 18 évvel később azonban csomókat találtak a mellében, ami miatt lumpektómiát, részleges melleltávolítást végeztek rajta.

Az anyakirályné ennek ellenére hosszú életet élt, 2002. március 30-án, 102 éves korában halt meg. Halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy rákos megbetegedéssel küzdött.

VI. György király: tüdőrák

VI. György király 1937. május 4-én. (Photo by Underwood Archives/Getty Images)

VI. György királynál, aki 1936. december 11-én lépett trónra, 1951 szeptemberében diagnosztizálták a tüdőrákot. Orvosai tanácsára az egykori láncdohányos uralkodó letette a rossz szokását és egy műtét során eltávolították a bal tüdejét.

A kezdeti gyógyulási időszak után a király egészsége megromlott, és 1952. február 6-án, 56 évesen belehalt a betegségbe.

VII. Eduárd brit király: bazálsejtes karcinóma

VII. Edward királynál, aki 1901. január 22-től 1910-ben bekövetkezett haláláig uralkodott, 1907-ben diagnosztizálták a bőrrák leggyakoribb formáját, a bazálsejtes karcinómát. A rákot, amelyet az orra melletti bőrfelületen találtak, rádiummal próbálták gyógyítani.

Az akkori uralkodó egy sor egészségügyi problémával küzdött és végül 1910. május 6-án, 68 éves korában halt meg egy szívrohamot követően.

Viktória hercegnő: mellrák

Viktória királynő és Albert herceg lányánál, az 1840. november 21-én született Viktória hercegnőnél 1898-ban mellrákot diagnosztizáltak.
A nyolcgyermekes anya 1901. augusztus 5-én, 60 éves korában halt bele a betegségbe.

Kapcsolódó tartalom

Sára yorki hercegné: mell- és bőrrák

Sára yorki hercegné. (Photo by Stephen Pond/Getty Images)

Sára yorki hercegné, András herceg volt felesége nem tartozik szigorúan a királyi családhoz, hiszen csak a házassága révén jutott be a belső körökbe és az sem igaz rá, hogy titkolta volna betegségét. Sára a kezdetektől kiállt és felvállalta, hogy rákot diagnosztizáltak nála. A hercegné január 21-én osztotta meg a nyilvánossággal, hogy bőrrákkal küzd, alig egy hónappal azután, hogy mellrákja miatt kettős masztektómián esett át.

A hét elején, férje, III. Károly rákdiagnózisának híre után, Kamilla királyné megnyitotta a Maggie’s Royal Free-t, amely egy központ a londoni Royal Free kórházban. A Maggie’s ingyenes ellátást és támogatást nyújt a rákbetegeknek, barátaiknak és családtagjaiknak az Egyesült Királyságban.

Ajánljuk még