Fontos

Novák Katalin: A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja

Vilmost és Harryt apjuk betegsége sem hozta közelebb

| Szerző: hirado.hu
Sussex hercegének londoni látogatása rövid ideig tartott, alig 24 óra elteltével visszarepült Kaliforniába. Harry meg akarta látogatni apját, akit rákbetegséggel diagnosztizáltak.

Harry herceg viszonya a királyi családdal az elmúlt években inkább nevezhető ridegnek, mintsem szívélyesnek. Ebben közrejátszik a sértődött Harry herceg és felesége, a volt színésznő Meghan Markle viselkedése, akik Kaliforniába költözésük óta rendszeresen kiteregetik a családi szennyest; kezdve az Oprah Winfrey-nek adott leleplező interjújukkal, egészen Harry tavaly megjelent botránykönyvéig.

Harry sussexi herceg, a brit uralkodó másodszülött fia és amerikai felesége, Meghan Markle sussexi hercegné (Fotó: MTI/AP/Harpo Productions/Joe Pugliese)

Sussex hercege az elmérgesedett kapcsolat ellenére több ízben is átszelte a Csendes-óceánt, hogy tiszteletét tegye családjánál, legutóbb éppen a héten, amikor kiderült, hogy édesapjánál, Károly királynál rákmegbetegedést diagnosztizáltak nem sokkal azután, hogy átesett egy prosztatamegnagyobbodás miatti beavatkozáson.

Kapcsolódó tartalom

A hír hallatán azonnal repülőre szállt és kedden meg is érkezett Londonba. A herceg a hírek szerint visszautasította, hogy a királyi család egyik rezidenciáján szállásolják el. A család közelsége helyett egy szálloda luxuslakosztályát választotta.

Harry kedden látogatást tett a Clarence House-ban, a király és feleségének, Kamillának az otthonában. Szemtanúk szerint a herceg alig 45 percet töltött az édesapjánál, mielőtt visszaszaladt a hotelbe, ahonnan egészen a hazaindulásáig nem mozdult ki.

Sokak szerint a látogatás idején lehetősége lett volna, hogy Harry találkozzon testvérével, a trónörökös Vilmossal, hogy rendezzék kettejük kapcsolatát.

Egykor Vilmos, Harry és Katalin volt a tökéletes hármas fogat, szinte mindent együtt csináltak. De az álomszerű testvéri viszony véget érni látszott, amikor a sussexi herceg megismerte az amerikai színésznőt, Meghan Markle-t. A katasztrófa be is következett, Vilmos és Harry olyan messzire sodródtak egymástól, amilyen messzire csak lehetett.

Vilmos walesi herceg, brit trónörökös és a felesége, Katalin hercegné, valamint Harry herceg és a felesége, Meghan sussexi hercegné (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

A közös múltjukra való tekintettel azonban többen azt várták, hogy Harry a londoni látogatásakor beugrik a komoly hasi műtétjéből lábadozó Katalinhoz is a windsori Adelaide Cottage-ba, ami csupán egy óra autóútra található a Clarence House-tól.

Sokak őszinte megdöbbenésére Sussex hercege – akinek nyilvánvalóan lett volna ideje kitérőt tenni, hogy meglátogassa bátyját, sógornőjét, unokaöccseit, Györgyöt és Lajost, valamint unokahúgát Saroltát – az édesapjánál töltött 45 perces audiencia után visszatért szállodai szobájába, amit szerda reggelig el sem hagyott.

Kapcsolódó tartalom

Mint tudjuk, Vilmos szerdán visszatért királyi kötelezettségihez, de bennfentesek elmondták, hogy ennek ellenére a trónörökös bármikor szakított volna időt arra a sűrű programjai között, hogy találkozzon a testvérével. Sőt, mivel a keddi napot még otthon töltötte Katalinnal és gyermekeikkel, bőven lett volna alkalom arra, hogy Vilmos és Harry a haragjukat félretéve, ha nem is örökké, de ideiglenesen elássák a csatabárdot a családjuk érdekében.

Hogy mindez melyik fél „hibájából” történt, persze nem tudhatjuk.

Vilmos walesi herceg, brit trónörökös és öccse, Harry herceg (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Harry – aki az ötödik a brit trónutódlási sorban – négy éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghannel Kaliforniába költözött.

A sussexi herceg viszonya azóta is feszült a család többi tagjával, mindenekelőtt Vilmossal, és a helyzeten csak rontott a Harry által tavaly megjelentetett, a királyi család életéről kényes részleteket feltáró könyv.

Harry részt vett Károly tavaly májusi koronázási ceremóniáján a londoni Westminster-apátságban, ugyanakkor nem látogatott haza édesapja 75. születésnapjára, amely november 14-én volt.

Kapcsolódó tartalom

A Buckingham-palota hétfőn jelentette be részletek nélkül, hogy a királynál orvosai daganatos betegséget diagnosztizáltak, és az uralkodó kezelése még aznap megkezdődött. A király a daganatos megbetegedés kezelésének időtartama alatt is ellátja államfői teendőit és megkapja az ehhez szükséges hivatalos kormányzati papírokat, de nyilvános programjait a kezelés idejére közvetlen hozzátartozói veszik át.

Ajánljuk még