Aktuális

Hölvényi György: Keresztényüldözés zajlik Nigériában

Ez történne, ha Károly lemondana a trónról

| Szerző: hirado.hu
Habár a hivatalos tájékoztatás szerint III. Károly, akinél a közelmúltban rákbetegséget diagnosztizáltak, gyógykezelése alatt is ellátja hivatalos teendőit, sokan máris azt találgatják, hogy lemond-e a trónról? Ennek egyelőre semmi jele, mégis eljátszottunk a gondolattal, mi történne ebben az esetben.

Károly királynál orvosai daganatos betegséget diagnosztizáltak, amikor január végén prosztatamegnagyobbodással kezelték. A tájékoztatás szerint nem prosztatarákról van szó, a palota ugyanakkor nem közölte, hogy a betegség Károly mely szervét támadta meg.

Orvosai azt javasolták, hogy kezelésének időtartamára halassza el nyilvános programjait, de az uralkodó ebben az időszakban is ellátja teendőit és az ezzel járó hivatalos dokumentációs tevékenységeket.

Ennek nagy az alkotmányossági jelentősége, mivel kiderül belőle, hogy a király nem vált cselekvőképtelenné, így egyelőre nincs szükség arra, hogy államfői feladatait régensi minőségben a közvetlen hozzátartozóiból álló államtanácsosi testület vegye át.

Kapcsolódó tartalom

Nem világos tehát, hogy milyen rákot diagnosztizáltak az uralkodónál, és bár egyes források szerint korai szakaszban fedezték fel az elváltozást, a prognózisról és a kezelési tervről sem osztottak meg további részleteket.

A bizonytalanság közepette azonban most sokan találgatják, hogy Károly lemond-e trónról, vagy hogy hogyan befolyásolja a diagnózis feladatai elvégzésében?

Vilmos herceg és édesapja III. Károly király (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Mi történik, ha a király betegsége miatt nem tudná ellátni alkotmányos kötelezettségei?

A University College London szerint az 1937-es királyi törvény szerint megvan a pontos menete annak megállapítására, hogy egy uralkodó szellemi vagy fizikai betegsége miatt alkalmatlanná vált-e az uralkodásra. Azt is meghatározza, hogy mi a teendő, ha egy uralkodó uralkodásra képtelennek minősül.

A törvény értelmében beiktatásra kerül egy régens, vagyis egy olyan személy, aki az uralkodó helyett uralkodik.

A királyi funkciókat ilyenkor a trónöröklési sorrendben következő személyre ruházzák át, ami III. Károly király esetében Vilmos herceg lenne.

Lemond-e a király a trónról?

Tekintve a diagnózist, szakértők szerint sem kizárt, hogy Károly is elgondolkodik azon, hogy átadja-e a trónt Vilmosnak, hasonlóan Margit dán királynőhöz, aki újévi beszédében jelentette be, hogy átadja a koronát fiának, Frigyesnek.

Miközben a csaknem 900 éves dán uralkodóház történetében először fordult elő, hogy egy uralkodó lemondott, a brit királyi család esetében nem kell ilyen régre visszaemlékeznünk. Az utolsó brit uralkodó, aki visszaadta a koronát, VIII. Edward volt, aki 1936-ban azért adta át a trónt fivérének, VI. Györgynek, hogy ő feleségül vehesse az elvált amerikai színésznőt, Wallis Simpsont.

Kapcsolódó tartalom

A lemondást erősíti egy volt komornyik, Paul Burrell, aki több mint tíz éven át dolgozott Diana hercegnének, és aki még a diagnózis bejelentése előtt azt nyilatkozta, hogy a 75 éves uralkodó hamarosan le fog mondani a trónról, hogy helyet adjon a 41 éves Vilmosnak és feleségének, Katalin hercegnének.

„Károlynak van egy tízéves terve, és amikor mindent kipipál a listájáról, át fogja adni a koronát a fiatalabbaknak. Nem hiszem, hogy hosszabb távon király szeretne lenni, amikor látja, hogy az idős európai uralkodók sorra mondanak le örököseik javára” – nyilatkozta Burrell.

Kapcsolódó tartalom

Hogy hogyan dönt a király, az egyelőre kérdéses, de az biztos, hogy meg fogja fontolni a lehetőségeit, hiszen Károly eltökélt célja, hogy a monarchia lépést tartson a korral, és azt is tudja, hogy ehhez nélkülözhetetlen, hogy egy fiatal pár kerüljön az ország élére.

Ha a lemondás mellett döntene, Vilmos herceg lenne a király, a trónöröklési sorrend második helyére pedig fia, György herceg kerülne, aki jelenleg tízéves. Őt húga, Sarolta, valamint öccse, Lajos követné.

Ebben az esetben azonban előállhatna az a helyzet, hogy a Vilmos után következő trónörökösök mind kiskorúak lennének. Így, ha Vilmost baj érné, a szabályok szerint, György nagykorúságáig egy régens uralkodna helyette. Ez a hagyományok szerint az utódlási sorban következő első felnőtt korú örökös. Aki nem más, mint Harry a „tékozló” herceg, aki feleségével Meghannal elköltözött Amerikába és azóta nem hajlandó hivatalosan szolgálni hazáját – csupán önmaga és felesége pénzkereseti lehetőségeit szem előtt tartva vállal nyilvános szereplést. Így nyilván a régensi szerepet sem vállalná…

Mindezek mellett nem lenne azonban meglepő, hogyha III. Károly, aki II. Erzsébet királynő halálával lépett a trónra, és hivatalosan 2023 májusában koronázták királlyá, a lehető legtovább a trónon maradna, hiszen egész életében erre a feladatra készült, ráadásul a palota közleményében kiemelte, hogy az uralkodó a lehető leghamarabb szeretne visszatérni közfeladatainak maradéktalan ellátásához.

A főbb feladatok elvégzésében jelenleg a hétfőn hivatalába visszatért Vilmos herceg van apja legnagyobb segítségére, ahogyan felesége, Kamilla királyné és húga, Anna hercegnő is számos feladatot levesz Károly válláról.

Ajánljuk még