Rendkívüli

Az aggasztó hírek után bejelentést tett Károly királyról a palota

Az aggasztó hírek után bejelentést tett Károly királyról a palota

A 75 esztendős III. Károly királyt, Vilmos trónörökös édesapját is kiengedték a kórházból – közölte a palota nem sokkal azután, hogy Katalin hercegnét is kiengedték a klinikáról.

Károly, aki múlt hét végén tervezett beavatkozáson esett át prosztatamegnagyobbodás miatt, eredetileg két éjszakát töltött volna a londoni kórházban, azonban plusz egy éjszakára benn tartották az orvosai, mely miatt aggasztó feltételezések kezdtek el terjedni a brit uralkodó állapotáról.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

People Magazine (@people) által megosztott bejegyzés

Az uralkodó végül három éjszakát töltött ugyanabban a kórházban, ahol a walesi hercegné műtétjét végezték, és hétfő délután felesége, Kamilla kíséretében ő is hazatért.

A királyon elvégzett beavatkozásról szóló közleményben a Buckingham-palota – a brit királyi család londoni hivatala – hangsúlyozta, hogy jóindulatú, évente több ezer férfinél előforduló elváltozásról van szó, és Károly közéleti programjait a lábadozás rövid időszakára elhalasztják.

Kapcsolódó tartalom

Az uralkodó diagnózisának ismertetésével a palota szakított azzal a régre visszanyúló szokásjoggal, amelynek alapján az udvar korábban a szükséges minimumon túl nem közölt részleteket a brit királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról, esetleges betegségeinek mibenlétéről. Udvari illetékesek szerint a diagnózis nyilvánosságra hozását Károly kifejezetten kérte, azzal a céllal, hogy felhívja a közfigyelmet az időbeni kivizsgálások, szűrések fontosságára.

A Buckingham-palota szerint III. Károly örömmel nyugtázta, hogy diagnózisának ismertetése máris kedvező hatást gyakorolt a lakosság egészségtudatosságára.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) az uralkodó diagnózisának nyilvános bejelentése után közölte, hogy a prosztataelváltozásokkal foglalkozó online tanácsadó felületének látogatottsága néhány nap alatt több mint a tízszeresére emelkedett.

Katalin hercegné is hazatért

A Kensington-palota – Vilmos és Katalin londoni hivatala – a hercegné hazatéréséről szóló hétfői tájékoztatásában továbbra sem részletezte, hogy miért volt szükség a műtétre, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Katalin lábadozása jól halad. A palota szerint Katalin a királyi család windsori rezidenciáján lévő otthonukba távozott a London Clinic magánkórházból.

Kapcsolódó tartalom

Az udvar január 17-én jelentette be, hogy a 42 éves hercegnén előző nap tervezett műtéti beavatkozást hajtottak végre, amely sikerrel járt. Az akkori tájékoztatás úgy hangzott, hogy Katalin valószínűleg 10–14 napot tölt kórházban, utána otthonában lábadozik, de valószínűtlen, hogy a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.

A palota már a műtétről szóló első tájékoztatásában jelezte, hogy nem is várható további részletesebb tájékoztatás a kórházi kezelés okáról. Az akkori közlemény úgy fogalmazott, hogy Katalin szeretné a lehető legteljesebb normalitást fenntartani gyermekei számára, és szeretné azt is, ha személyes orvosi adatai magánjellegűek maradnának.

Kiemelt kép: III. Károly brit király a felesége, Kamilla királyné társaságában távozik a London Clinic fővárosi magánkórházból 2024. január 29-én. A 75 éves brit uralkodó három nappal korábban vonult be az intézménybe, ahol tervezett beavatkozáson esett át (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain).

Ajánljuk még