Aktuális

Tragédia az építkezésen: mély aknába zuhant az állványzat, több munkás meghalt

Árverésre kerül II. Erzsébet egyik kedvenc autója, nem mindennapi módosításokat hajtottak végre rajta

| Szerző: hirado.hu
Kalapács alá kerül a 2022-ben elhunyt II. Erzsébet brit királynő autója. A több mint 24 éves Range Rover 180 ezer kilométert futott. Az aukciósház azt reméli, hogy a különleges terepjáró rengeteg érdeklődőt vonz majd. Az árverés november 11-én indul.

”2004-es Range Rover Vogue a királynő tulajdonában volt, ám az uralkodó kérésére néhány jellegzetes módosítást is elvégeztek rajta. A hátsó ülésekhez például kapaszkodókat helyeztek el, oldalsó lépcsőkkel kiegészítve, hogy a királynő könnyebben be- és kiszállhasson, ugyanis nem szerette, ha segítenek neki. Minden hátsó ajtóhoz két elektromos ablakemelő is tartozik. A terepjáró színe pedig sötétzöld, hiszen az a királyi család kedvenc színe”– magyarázta az aukciósház képviselője.

A királynő választotta ki az ülések homokszínű belső borítását, kedvenceinek a corgie kutyáknak pedig külön helyet alakítottak ki.

A terepjárót több mint 20 éve helyezték forgalomba, és csaknem 180 ezer kilométert futott, eddig  kétszer szervizelték, először 2005-ben, illetve idén júliusban.

Erzsébet királynő az autók szerelmese volt. A második világháború idején tanult meg vezetni, amikor csatlakozott a női kiegészítő szolgálathoz. Teherautósofőri illetve autószerelői képesítéssel is rendelkezett, és először egy mentőautót vezetett. Ám miután visszatért a polgári életbe nem kellett jogosítványt szereznie, hiszen uralkodóként a nevére kiállított jogosítványt kapott.

(MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Legendás autógyűjteménnyel is rendelkezett, 2002-es jubileumára pedig a Bentley egy limuzinnal ajándékozta meg, amelyet több mint 20 évig a hivatalos rendezvényeken vett igénybe. A legjobban azonban a Land Rovereket kedvelte. Szenvedélyes autóvezető volt, még 92 évesen is a volán mögé ült. Férje, Fülöp herceg, 2019-ben történt balesete után azonban már csak külön sofőrrel közlekedett.

Az árverést lebonyolító aukciósház az reméli, hogy ez a különleges jármű rengeteg vásárlót vonz majd.

”Lehetnek köztük gyűjtők vagy olyan érdeklődők, akik egyszerűen csak szeretik a királyi családot, széles a spektrum. Ez az egyedülálló jármű valószínűleg gazdára talál”– mondta Charles Smalley.

Az árverése november 11-én veszi kezdetét, ahol a legendás autóra személyesen és telefonon is lehet majd licitálni.

Ajánljuk még