Aktuális

A tornaóra végén holtan esett össze egy szabolcsi kisdiák

Elhunyt Sir Michael Gambon, a Harry Potter-filmek Dumbledore-ja

| Szerző: hirado.hu
Meghalt Sir Michael Gambon ír színész, akit legtöbben a Harry Potter-filmekből ismerhettek meg. A színészt 82 éves korában érte a halál, a gyászhírt családja jelentette be.

A gyászhírt a család jelentette be. A színész tüdőgyulladással került kórházba, ahol békésen, családja körében távozott.

„Megrendülten tudatjuk Sir Michael Gambon elvesztését. Kérjük, hogy tartsák tiszteletben magánéletünket ebben a fájdalmas időszakban” – nyilatkozta a család.

Sir Michael John Gambon 1940. október 19-én született Dublinban, Írországban. Hosszú színészi pályafutása során rengeteg díjat nyert, ám a legnagyobb megtiszteltetés 1998-ben érte, amikor II. Erzsébet királynő a színészetért tett szolgálataiért lovaggá ütötte.

Gambon hat évtizedes pályafutását Sir Laurence Olivier oldalán kezdte, rengeteg Shakespeare-műben szerepelt: játszott többek között az Othellóban, a Hamletben és a Macbethben is. 1997-ben debütált a Broadwayn David Hare Skylight című darabjában, amivel jelölték a legjobb színészi alakításért járó Tony-díjra. Tizenháromszor jelölték Olivier-díjra, ebből háromszor el is vitte a megtisztelő elismerést – írja a Blikk.

@hirado.hu 82 éves korában elhunyt mindenki Dumbledore-ja, Michael Gambon #hiradohu #hírek #dumbledore #michaelgambon #harrypotter #színész #gyász #fy #fyp #foryourpage #nekedbe ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu

Több alkalommal pedig megkapta a BAFTA-díjat is.

A fiatalabb generációk a Harry Potter-filmek Albus Dumbledore-jaként ismerhették meg (Dumbledore szerepét Gambon Richard Harris halála után vette át), de az ő nevéhez fűződik Jules Maigret nyomozó megszemélyesítése is a Maigret című brit televíziós sorozatban.

Kiemelt kép: Sir Michael Gambon ír színész (Fotó: MTI/EPA/Daniel Deme)

Forrás: Daily Mail

Ajánljuk még