Aktuális

Halálos balesetet okozó embercsempészt ítéltek el Komáromban

Eddig sosem látott fotóval emlékezett meg néhai édesanyjáról Károly király

| Szerző: hirado.hu
II. Erzsébet királynő egy évvel ezelőtt, szeptember 8-án hunyt el skóciai birtokán, mely után a trónon legidősebb fia, Károly követte őt.

III. Károly király megható üzenettel emlékezik egy évvel ezelőtt elhunyt édesanyájára, II. Erzsébetre. Pénteken nem sokkal éjfél után a királyi család hivatalos Twitter-oldalára került ki az uralkodó által megfogalmazott néhány sor, egy eddig még sosem látott portré kíséretében a néhai királynőről.

„Őfelsége halálának és az én trónra lépésem első évfordulóján nagy szeretettel emlékezünk hosszú életére, odaadó szolgálatára és mindarra, amit oly sokunknak jelentett. Magam is őszintén hálás vagyok a szeretetért és támogatásért, amelyet a feleségem és én magam iránt ebben az évben tanúsítottak, miközben mindent megteszünk, hogy mindannyiuk szolgálatára lehessünk”

– fogalmazott Károly király a közleményben.

A különleges színes fényképet II. Erzsébetről Cecil Beaton készítette a Buckingham-palotában 1968. október 16-án. A fotó először a National Portrait Galleryben volt látható 1968 novembere és 1969 márciusa között a Beaton Portrék 1928–68 című kiállításon. A tárlat volt az első retrospektív kiállítás egy élő fotográfus munkásságából Angliában.

Károly, aki abban a pillanatban trónra lépett, amikor édesanyja 96 éves korában, 2022. szeptember 8-án meghalt a skóciai Balmoral-kastélyban, nem vesz részt hivatalos programon a pénteki évfordulón, feleségével, Kamilla királynéval skóciai birtokukon emlékeznek meg Erzsébetről.

Kamilla királyné a Crathie Kirk-templomban vett részt péntek reggel egy a néha királyné tiszteletére tartott szentmisén, míg Katalin hercegné és Vilmos herceg, akik jelenleg Walesben tartózkodnak, a Szent Dávid-katedrálisban teszik tiszteletüket egy kisebb ceremónián.

Harry herceg, aki szintén Angliában tartózkodik, a WellChild Awards díjátadón tartott beszédében csütörtökön maga is megemlékezett nagymamájáról, mint mondta, a néhai uralkodó már odafentről tekint le ránk.

Kapcsolódó tartalom

Úgy tudni, hogy a herceg, akinek megromlott a kapcsolata a királyi családdal, nem találkozik sem édesapjával, sem bátyjával a pénteki évfordulón, és hamarosan tovább repül Németországba az The Invictus Gamesre, ahol később felesége, Meghan is csatlakozik hozzá.

Károly király trónra lépésének évfordulója alkalmából péntek délben ágyúdörgések lesznek a Hyde Parkban és a londoni Towerben, de a Westminster-apátságban is megszólalnak a harangok az alkalomból, délután pontban egy órakor.

Ajánljuk még