Aktuális

Folyamatban van a Suhajda Szilárd mentésére szervezett akció

Tina Turnert húsvéti nyuszival lepték meg Budapesten – ritkán látott koncertfelvételek a rock királynőjéről

| Szerző: hirado.hu
Tina Turner karrierjét egykori férjével, Ike-kal kezdte, akivel a zenetörténet egyik legformabontóbb zenei formációját alkotta, azonban arra negyed évszázadot várt, hogy világhírű szólóénekesnő legyen belőle, és úgy emlegessék, hogy a rock and roll királynője. Tina Turner Magyarországra már szólóénekesnői pályafutása során jutott el először, majd további három alkalommal is visszatért magyar rajongóihoz. Most az MTVA ritkán látott, archív felvételeivel emlékezünk a szerdán elhunyt, mindig energikus és felejthetetlen dívára.

Tina Turner négy alkalommal járt Budapesten. 1982-ben első magyarországi koncertjét a Budapest Sportcsarnokban adta, mindjárt kettőt is, egyet délután egyet este. A korabeli beszámolók szerint nagy sikert aratott. Ebből a koncertből láthatunk most egy rövid részletet.

Első budapesti koncertjének idején Tina még nem számított hatalmas világsztárnak, a következő fellépésekor, 1985-ben azonban már a rock and roll királynőjeként üdvözölték magyar rajongói.

Ennek megfelelően az énekesnő „több mint 50 tagú műszaki személyzettel, sok tonnányi felszereléssel, saját konyhával és szakáccsal indult az év elején európai turnéjára”.

Az akkor már szupersztármak tartott énekesnő azonban nem feledte a nehezebb időket és ezt meg is hálálta magyar rajongóinak.

Tina Turner a Budapest Sportcsarnokban 1985. április 2-án (MTI Fotó: Benkő Imre)

„Budapest »megvett«, amikor két éve, a számomra oly nehéz években akkora lelkesedéssel fogadott” – idézte Tinát a Magyar Hírlap a 24.hu szerint.

Ekkor már Tinát a rock történetének legnagyobb visszatérőjeként emlegették, a What’s Love Got To Do With It című kislemezének sikere után négy Grammyvel a zsebében énekelt a Sportcsarnokban.

Az énekesnő húsvét környékén adta koncertjét a Budapest Sportcsarnokban, és stílszerűen egy csokinyuszit is kapott a színpadon egyik rajongójától.

Tina szólókarrierjének beindulása után a legsikeresebb években is visszalátogatott magyar rajongóihoz, 1990-ben az MTK stadionjában, utoljára pedig 1996-ban a Népstadionban tombolhattunk Tina Turner dalaira.

Tina 2000 márciusának végén kezdte meg karrierje egyik legsikeresebb turnéját. A Twenty Four Seven Tour az év legnagyobb bevételét hozta a műfajon belül, összesen több mint százmillió dollárt.

Utolsó, 50. évfordulós turnéján még kirobbanó energiával ropta végig dalait a 70 éves rocknagyi, aki utolsó koncertjét az angliai Sheffield Arénában adta 2009. május 5-én. A koncertturnén Bécsben énekelt a legközelebb Magyarországhoz, ezután pedig visszavonult, megromlott egészsége miatt többé nem lépett színpadra.

Kapcsolódó tartalom

Tina Turner a világ egyik legnépszerűbb énekesnője volt, aki több mint 200 millió lemezt adott el, s bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe is, mert több koncertjegyet adott el, mint bármelyik más szólista a szórakoztatóipar addigi történetében.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Tina Turner a Budapest Sportcsarnokban 1985. április 2-án (MTI Fotó: Benkő Imre)

Ajánljuk még