Aktuális

Egy friss kutatás szerint Trump kiütné Bident

Elhunyt a legendás zenész, aki édesanyja meggyilkolása miatt került börtönbe

| Szerző: hirado.hu
Jim Gordon, Eric Clapton és George Harrison Grammy-díjas dobosa, akit 1983-ban elítéltek édesanyja megöléséért, életének 77. évében elhunyt.

Publicistája, Bob Merlis szerdán megerősítette, hogy Gordon hétfőn meghalt egy kaliforniai orvosi és pszichiátriai börtönben.

Úton a hírnév felé

Az 1945. július 14-én született Gordon az Everly Brothers kísérőzenekara volt és játszott a Beach Boys 1966-os Pet Sounds című albumán. A Delaney & Bonnie zenekar tagjaként 1969-ben és 1970-ben együtt turnézott Claptonnal. Clapton rövid időre új zenekart alapított, a Derek and the Dominos-t, amelynek Gordon is a tagja volt.

A csapat közreműködött a Beatles gitárosának George Harrisonnak az 1970-es All Things Must Pass című szólóalbumán.

Gordon és Clapton közösen írták Clapton 1971-es slágerét, a Layla-t is. Gordon ezért a dalért kapta első és egyetlen Grammy-díját.

A hangok

Jim abban az időben kezdte először a mentális betegségének jeleit mutatni. A férfi letartóztatása után elmondta, hogy hangokat hallott, többek között az anyja hangját, amelyek arra kényszerítették, hogy éheztesse magát. Elmondása szerint ezek a hangok azt sem engedték, hogy aludjon vagy zenéljen. Az orvosok akkor félrediagnosztizálták és alkoholfüggőséggel kezelték.

Az 1970-es évek elején Joe Cockerrel turnézott, amikor megütötte akkori barátnőjét, Rita Coolidge-ot egy szálloda folyosóján.

Jim Gordon az 1970-es években. Fotó: Michael Ochs Archives/Getty Images

Édesanyja meggyilkolása

1983. június 3-án Gordon egy kalapáccsal megtámadta 71 éves özvegy édesanyját, Osa Marie Gordont, majd egy henteskéssel halálosan megszúrta – a férfi beismerő vallomásában azt állította, hogy egy hang mondta neki, hogy ölje meg.

Gordonnál csak a letartóztatása után diagnosztizálták helyesen a skizofréniát. Ugyan a tárgyalásán a bíróság elfogadta, hogy mentális betegségben szenved, az akkori kaliforniai törvények miatt nem hivatkozhatott beszámíthatatlanságra.

A börtönévek

A zenészt 1984. július 10-én 16 évtől terjedő életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. 1991-ben volt először jogosult a feltételes szabadlábra helyezésre, de kérelmét többször elutasították, mivel egyszer sem jelent meg a meghallgatáson. 2014-ben aztán ismét visszautasította, hogy részt vegyen a meghallgatáson, ezért a bíróság 2018-ig megtagadta tőle a feltételes szabadlábra helyezési tárgyalást.

Egy Los Angeles-i helyettes kerületi ügyész a meghallgatáson kijelentette, hogy Gordon még mindig súlyosan sérült mentálisan és veszélyt jelent önmagára és a társadalomra, ha nem szedi a gyógyszereit.

2023-tól a kaliforniai Vacaville-ben, egy orvosi és pszichiátriai börtönben töltötte büntetését. 2023. március 13-án, 77 éves korában Gordon a börtönben halt meg.

Ajánljuk még