Fontos

Szentkirályi Alexandra: Holnap 10 órától Kormányinfó!

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rendhagyó! III. Károly király az első, aki nem kapott koronát

| Szerző: hirado.hu
III. Károly király koronaékszerek nélküli portréja szerepel a szerdán bemutatott új brit postai bélyegeken.

Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án hunyt el Balmoralban, a királyi család nyári, skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven.

Az új brit uralkodót ábrázoló első osztályú postaforgalmi bélyeget a londoni postamúzeumban állították ki. A leendő király balra tekintő arcmása a brit jegybank pénzverdéje számára Martin Jennings brit szobrászművész által készített érmeportré változata. Az uralkodót III. Károly néven koronázzák királlyá május 6-án a londoni Westminster-apátságban egy nagyszabású háromnapos ünnepi rendezvénysorozat keretében (Fotó: MTI/AP/PA/Victoria Jones)

A jelenleg közforgalomban lévő összes brit postabélyegen a hagyományoknak megfelelően a néhai királynő profilból készült, koronát viselő portréja látható. A jelenlegi változat még 1967-ben készült.

A brit királyi posta szerdai bejelentése szerint az első- és másodosztályú postaforgalmi bélyegeken április 4-től jelenik meg a király ugyancsak profilból készült portréja, de III. Károly – édesanyjával és néhai nagyapjával, az 1952-ben elhunyt VI. György királlyal, II. Erzsébet királynő édesapjával ellentétben – nem visel koronát és más királyi jelképeket.

@hirado.hu Ő lesz a hetedik uralkodó, aki a forgalmi bélyegeken szerepel #iiikároly#király#egyesültkirályság#bélyeg#uralkodó#charlesiii#king#stamp#hírek#hiradohu ♬ original sound – hirado.hu

Az új bélyegekre kerülő portrét a király személyesen hagyta jóvá. David Gold, a Royal Mail külkapcsolati igazgatója szerdán a BBC brit közszolgálati médiatársaságnak elmondta: III. Károly külön kérése volt, hogy a postai bélyegekre kerülő portréja egyszerű legyen, és ne ábrázoljon semmilyen királyi jelképet, díszítést.

Kapcsolódó tartalom

III. Károly király a hetedik olyan brit uralkodó, akinek arcképe a brit postai bélyegeken látható. Elsőként Viktória királynő portréja került a bélyegekre, egy olyan arcmás felhasználásával, amely a néhai uralkodó 15 éves korában készült.

Viktória 1901-ben, 81 esztendősen hunyt el 63 évi uralkodás után, de a brit postabélyegeken haláláig a tizenéves korában készült portré szerepelt. A jelenlegi uralkodó portréját ábrázoló új fontbankjegyeket a Bank of England már decemberben bemutatta.

A forgalomban lévő, angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható. Az idén 75 esztendős III. Károly király arcmásával nyomtatott bankjegyek forgalmazása 2024 közepén kezdődik.

Ajánljuk még