Aktuális

Tömegesen indultak kirándulni az ország mesebeli, havas tájaihoz

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiderült, mely előadók zenéire lehet a legjobbat aludni

| Szerző: hirado.hu
Egy dán kutatócsoport azt vizsgálta, hogy az emberek mely zenei műfajokra alszanak a legmélyebben.

„Meglepő volt látni, hogy az emberek milyen sokféle zenét használnak alváshoz. A lassú, nyugtató instrumentális zeneszámoktól kezdve az energikusabb popzenén át a technóig” – mondta Kira Vibe Jespersen, az Aarhusi Egyetem docense a The Postnak küldött e-mailben.

A PLOS One című folyóiratban a héten megjelent tanulmány szerzői több mint 200 000 dalt elemeztek közel 1000 Spotify lejátszási listából, amelyek az alvással kapcsolatosak.

„Ezek között a számok között több népszerű dal is szerepelt, köztük a BTS zenekar Dynamite című dala, valamint Billie Eilish-tól és Khalidtól a Lovely.”

Az alvási lejátszási listákon népszerű még Labrinth Jealous, Harry Styles Falling és a Coldplay The Scientist című dala is.

„Az a hipotézisünk, hogy ha ismerünk egy dalt, az kiszámíthatóvá teszi a zenét az agy számára, és ez a kiszámíthatóság teszi lehetővé az elalvást, annak ellenére, hogy a hallgatott szám lendületes és energikus.”

Kapcsolódó tartalom

Mivel több okból hallgatunk zenét (relaxáció, hangulatszabályozás, figyelemelterelés, stb.), a kutatás elősegítheti annak megértését, hogy a zenét hogyan használják az emberi viselkedés szabályozására a mindennapi életben.

Ajánljuk még