Legfrissebb

Vonatok ütköztek egy ausztriai vasútállomáson, égtek a vagonok

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megvádolták a gyilkos fegyvert elsütő Alec Baldwint – ezért kell bíróság elé állnia

| Szerző: hirado.hu
Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják Alec Baldwint és a fegyverekért és lőszerekért felelős Hannah Gutierrez Reedet – jelentette be csütörtökön új-mexikói ügyészség.

Alec Baldwin ellen vádat emeltek gondatlanságból elkövetett emberölés miatt – olvasható a BBC cikkében. Hannah Gutierrez Reedet, a film fegyverekért és lőszerekért felelős munkatársát is megvádolják, miután a Rust 2021 októberi forgatása során Baldwin kellékfegyvere elsült, aminek következtében Halyna Hutchins operatőr meghalt, Joel Souza rendező pedig megsérült.

Alec Baldwin (Fotó: EPA/JASON SZENES)

Az ügyészség sajtóközleménye szerint az esküdtszék nem egyszerűen arról döntene, hogy bűnösek-e a vádlottak, hanem arról, hogy a gondatlanságból elkövetett emberölés melyik definíciója szerint bűnösök.

Ahhoz, hogy Baldwint bűnösnek találják az első gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában, az államnak be kell bizonyítania, hogy a színész gondatlanságból cselekedett. Új-Mexikóban ez a bűncselekmény 18 hónapig terjedő börtönbüntetéssel és 5000 dolláros pénzbírsággal büntethető.

A második vádpont, a törvényes cselekmény elkövetése során elkövetett gondatlan emberölés szintén legfeljebb 18 hónap börtönbüntetéssel jár, de az ügyészek a vádponthoz egy lőfegyverrel kapcsolatos kiegészítést is csatoltak,

amely szerint Baldwin öt évet tölthet rács mögött.

Santa Fe, 2021. október 22.
Alec Baldwin amerikai az új-mexikói Santa Fe közelében tartott filmforgatáson 2021. október 21-én, miután egy kellékfegyverrel agyonlőtte a vezetőoperatőrt, a rendezőt pedig megsebesítette. A westernfilmnek a színész főszereplője és producere volt.
MTI/AP/Santa Fe New Mexican/Jim Weber

Az FBI szerint Alec Baldwin húzta meg a ravaszt

A Rust című film forgatásán történt halálos tragédia vizsgálata során az FBI tavaly augusztusban megállapította, hogy a kellékfegyver, amellyel Alec Baldwin színész eltalált két embert, nem sülhetett el a ravasz meghúzása nélkül.

A tragédia után Alec Baldwin azt mondta, hogy nem sütötte el a pisztolyt. „A ravaszt nem húztam meg” – mondta Baldwin az ABC-nek adott exkluzív interjúban 2021 decemberében.

A Santa Fe megyei seriffhivatal augusztus elején kapta meg az FBI jelentését, ami a bűnügyi nyomozás részét képezi. A dokumentumokat az új-mexikói orvos szakértői hivatal is megvizsgálta, amely balesetnek minősítette az operatőr halálát.

A színész és Reed ügyvédje közölte, a bíróságon kívánnak harcolni a vádak ellen.

Kapcsolódó tartalom

„Ez a döntés torz képet fest Halyna Hutchins haláláról, és súlyos hiba az igazságszolgáltatásban. Mr. Baldwinnak semmi oka nem volt azt hinni, hogy a fegyverben – bárhol a forgatáson – éles golyó volt. Azokra a szakemberekre hagyatkozott, akikkel együtt dolgozott, akik biztosították őt arról, hogy a fegyverben nem volt éles lövedék”

– nyilatkozta az ügyvéd.

A csütörtöki bejelentés után sokan kíváncsiak arra, hogy valóban börtönbe kerülhet-e Alec Baldwin. A People magazinnak nyilatkozó Neama Rahmani jogszakértő úgy látja, van rá esély.

Bár Rahmani szerint maximum egy évet kap, de azt sokkal valószínűbbnek tartja, hogy felmentik a vádak alól. Az azonban biztos, hogy bírósági per lesz az ügyből, és Baldwin a vádlottak padjára kerül.

Albuquerque, 2021. október 24.
A véletlenül lelőtt Halyna Hutchins operatőrt ábrázoló kép az emlékére rendezett gyertyás virrasztáson.
MTI/AP/Andres Leighton

Tavaly októberben Alec Baldwin és a Rust című western producerei megegyeztek Halyna Hutchins családjával peren kívül.

„Mindannyian úgy gondoljuk, hogy Halyna halála szörnyű baleset volt. Hálás vagyok, hogy a producerek és a szórakoztatóipari közösség összefogott, hogy tisztelegjenek Halyna utolsó munkája előtt” – fogalmazott a férj.

Az ügyész már akkor kijelentette, hogy az egyezség semmilyen formában nem befolyásolja a bűncselekmény miatti pert.

Ajánljuk még