Fontos

Orbán Viktor is felszólal a ma kezdődő demográfiai csúcson

Gesztesi Károly a nagy visszatérésre készült, amikor elragadta a halál – Ritkán látott képekkel emlékezünk a színészre

| Szerző: hirado.hu
Éppen három éve halt meg tragikus hirtelenséggel a népszerű színész, de az általa hagyott űr még mindig felfoghatatlan. Gesztesi Károly 2020. január 4-én vezetés közben lett rosszul, majd hiába érkezett gyorsan a segítség, az életét már nem tudták megmenteni. A ötvenhat éves színművész infarktusban hunyt el, halálhírét a szerettei és rajongók, a mai napig nem tudták feldolgozni. Ritkán látott fotókkal emlékezünk rá.

 

1963. április 16-án született Budapesten. Születésekor Tóth Károlyként anyakönyvezték, később felvette édesanyja második férjének nevét.

Az internetes szinkronadatbázis adatai szerint összesen 653 filmben szinkronizált, az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt. Olyan világhírű sztároknak kölcsönözte a hangját, mint Sylvester Stallone, Vin Diesel, Antonio Banderas vagy éppen Samuel L. Jackson. A családok szívébe az ő hangján lopta be magát számtalan rajzfilmhős. Nélküle nem ugyanaz a karakter lenne Shrek, a zöld ogre, Sullivan, a nagy kék plüssmackó a Szörny Rt.-ből vagy a jóöreg Matuka sem a Verdákból.

A színész egyik legjobb barátja, a szinkronrendező Kosztola Tibor már egészen fiatalon felfedezte őt. Szerinte Gesztesinek „teljesen egyedi, speciális hangja volt, ami a termetéből és a hangszínéből adódott. Utánozhatatlan, ugyanis azzal együtt, hogy férfias, nagyon lágy és finom”mesélt róla halála után.

Budapest, 1987. január 18. Gesztesi Károly zongorázik a színészek és főiskolai hallgatók éjszakai koncertjén a Thália Színházban (Fotó: Nemzeti Fotótár)

A fagottot a világot jelentő deszkára cserélte

A muzsika iránti szenvedélye egész életét meghatározta. Azon túl, hogy kiválóan zongorázott, talán kevesen tudják róla, hogy konzervatóriumba járt fagott szakra, mielőtt a színészi hivatást választotta. A fordulópontot az életében a Pesti Színház, Gondnok című előadása hozta el, amelynek hatására végleg eldöntötte, hogy a világot jelentő deszkát választja a zenei pálya helyett. 1983-ban fel is vették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára.

Budapest, 1994. február 23. Bíró Krisztina és Gesztesi Károly az Ódry Színpadon (Fotó: Földi Imre / MTI)

Szenvedélyesen élte az életet

„Azért akartam színész lenni, mert a színészek sokat alszanak, rengeteg pénzt keresnek, és annyit csajoznak, amennyit csak akarnak” – fogalmazott viccesen Bulik, balhék, sztorik címmel kiadott életrajzi könyvében. Általában mindent a humor oldaláról közelített meg, és rendkívül szenvedélyesen élte az életét, amit igazol az a tény is, hogy három házasságából öt gyermeke született.

Budapest, 2005. március 31. Harmadik feleségével, Liptai Claudia színművész, műsorvezetővel (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

A fordulópont

Gesztesi Károly 1988-tól 1990-ig a Thália Színháznak, majd az 1990–1991-es évadban a Miskolci Nemzeti Színháznak volt a tagja. 1992–1993-ban a József Attila Színházban játszott, 1994 és 1998 között pedig a Vígszínházban darabjaiban szerepelt. 1998 óta szabadúszó színészként dolgozott.

Gesztesi szerint pályájának igazi fordulópontját a Shrek című rajzfilm hozta el, ugyanis ekkor kezdték a nevét az újságok is egyre gyakrabban emlegetni. Ebben az időben nem készülhetett olyan magyar film, amiben ne szerepelt volna. 2003 és 2009 között közel húsz játékfilmben láthattuk, olyanokban, mint a Valami Amerika, a Magyar vándor vagy éppen a Csak szex és más semmi. Szinte minden jelentős hazai alkotásban számoltak vele, a nézők pedig a Jóban Rosszban című sorozat egyik főszereplőjeként láthatták nap mint nap.

Debrecen, 2002. február 27. Gesztesi Károly Othello szerepében (Fotó: Oláh Tibor / MTI)

A színjátszást kifulladásig kell csinálni

Bár alkoholproblémái élete során sokszor előtérbe kerültek, életfilozófiáját kiválóan jellemzi egy halála előtt nemsokkal adott interjúja. „Számomra a színjátszás olyan, mint egy edzőtábor. Kifulladásig kell csinálni, bennem pedig még jó pár maraton van” – hangsúlyozta a színész.

Ismerősei és kollégái szerint a végzetes szívinfarktus előtti időkben mind lelkileg, mind fizikailag kiegyensúlyozott állapotban volt, így senki sem számított a tragédiára. Halála napján is épp egy szegedi fellépésre sietett, szemlátomást remek kondícióban volt.

Budapest, 2020. január 4. Baleseti helyszínelés a budapesti Ferdinánd közelében. Gesztesi Károly 56 éves színművész vezetés közben rosszul lett, 50 percen keresztül próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel (Fotó: Mihádák Zoltán/MTI)

A nagy visszatérés elmaradt

Kapitány Iván reklám- és játékfilmrendezővel épp a nagy visszatérést tervezték, ugyanis hosszú kihagyás után, újra magyar sorozatban szerepelt volna Gesztesi, de a forgatást sajnos már nem élhette meg. „Igazságtalan, hogy akkor ragadta el a halál, amikor újra egyenesbe jött az élete”fogalmazott szomorúan a rendező.

Nincs olyan ember, aki nem ismerte volna fel jellegzetes hangját, aki ne látta volna legalább egy filmben, vagy színházi alakításban. Annyira egyedi volt és különleges, hogy karakterét a film- és szinkronrendezők nem is nagyon tudják mással pótolni. Sugározta a szeretetet, mackós testalkata, humort és melegséget árasztó orgánuma örökre velünk marad.

A képre kattintva galéria nyílik.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Gesztesi Károly színész a megújult Vörösmarty mozi avatóján, Budapesten 2016. március 9-én (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2020/01/D_KOS20160309063-e1578158419611-1024x577.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még