logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Látványos videón, ahogy felkapcsolják a világ leghíresebb karácsonyfájának fényeit

| Szerző: hirado.hu
A Rockefeller Center szerda este nyolc órakor egy újabb varázslatos fenyőfaállítással emlékezett meg a kilencven éve tartó tradícióról. A Rockefeller Center fenyője 1933 óta New York legszebb ünnepi látványossága.

Hivatalosan megkezdődött az ünnepi szezon, szerda este nyolc órakor New Yorkban felkapcsolták a Reszkessetek betörőkből is ismert híres karácsonyfa fényeit, mely több évtizedes hagyományra tekint vissza.

A Rockefeller Center dolgozói 1991-ben gyűjtést szerveztek, hogy megvásároljanak egy hat méter magas balzsamfenyőt, amelyet a családjaik által kézzel készített füzérekkel díszítettek, abban a reményben, hogy feldobják a karácsonyi hangulatot. Két évvel később a Rockefeller Center úgy döntött, hogy a fát éves ünnepi hagyománnyá teszi – az első hivatalos díszkivilágítási ünnepséget 1933-ban tartották.

New York, 2022. december 1.
Fényárban úszik a New York-i Rockefeller Központ elõtt felállított, 24,99 méteres karácsonyfa 2022. november 30-án este, a fa több mint 50 ezer energiatakarékos, színes LED-égõjének bekapcsolása után. A Rockefeller Központ elõtt 90. alkalommal állítottak fel fenyõfát.
MTI/EPA/SARAH YENESEL

2022-ben egy 14 tonnás, 25 méter magas és 15 méter széles lucfenyőt állítanak fel a pláza előtt. A fát nyolc kilométer dróton több mint 50 000 fényfüzérrel és egy lenyűgöző, mintegy 3 millió kristállyal bevont Swarovski-csillaggal díszítik. A két órás műsort Gwen Stefani és Blake Shelton duója nyitotta meg a You Make It Feel Like Christmas című dallal, de az este folyamán fellépett még a The Radio City Rockettes, Andrea Bocelli, Mickey Guyton és Alicia Keys.

epa10340505 The tree all lit up during the 2022 Rockefeller Christmas Tree Lighting Ceremony in New York, New York, USA, 30 November 2022. There are more than 50,000 multi-colored, energy-efficient LED lights on the 82-foot-tall tree. EPA/SARAH YENESEL

A Harper’s Bazaar összegyűjtötte, mit érdemes tudni a világ egyik leghíresebb fenyőjéről

 • Az 1933 óta megrendezett ceremónia az egyik legnépszerűbb karácsonyi tradíció az amerikai nagyvárosban.
 • A fenyők általában 23 méteresek, de 1999-ben rekordot döntött a 30,5 méteres fa.
 • Hogy megtalálják a tökéletes fát, a Rockefeller Center minden évben helikopteres „keresőcsapattal” választja ki a legmegfelelőbbet.
 • A fa tetején ékeskedő csillag, a Daniel Libeskind lengyel származású sztárépítész és a Swarovski osztrák ékszergyártó tervei alapján készült 2018-ban. A háromdimenziós csillag csaknem 400 kilogrammot nyom és átmérője több mint három méter. Hetven ágát mintegy hárommillió kristály borítja.
 • Az ötvenezer égővel kivilágított karácsonyfához 7 mérföldnyi elektromos kábel szükséges.
 • Az első televízióban is közvetített leleplezésre 1955-ben került sor, mégpedig a Kate Smith-show-ban.
 • 1944-ben, a második világháború idején a karácsonyfa égői lekapcsolva maradtak, megfelelve a lámpagyújtási tilalomnak.
 • 18 éve az NBC csatorna közvetítette a karácsonyfa fényeinek felkapcsolását a televízióban.
 • 2007 óta energiatakarékos LED-füzéreket használnak a dekoráláshoz.
 • A hagyomány szerint a fa fényei január 6-ig maradnak felkapcsolva.
 • Az ünnepek után a fát felhasogatják tűzifának és a Habitat for Humanity segélyszervezetnek adományozzák.

Ajánljuk még