logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sajnálja a királynő, amit négy unokájával tett, de nem gondolja meg magát

| Szerző: hirado.hu
Nyolc unokája közül négytől megvonta a királyi címet a nyolcvankét éves dán királynő. Elmondása szerint azért hozta meg az döntést, hogy az ifjabb királyi családtagok hétköznapi életet élhessenek.

 

II. Margit dán királynő bocsánatot kért, miután nyolc unokája közül négytől megvonta a királyi címet. A lépéssel kapcsolatban azonban nem változtatja meg a véleményét – olvasható a CNN cikkében. 

A nyolcvankét éves uralkodó, aki az év elején ünnepelte fél évszázados trónra lépését, bejelentette, hogy a jövő évtől kezdve kisebbik fia, Joachim herceg gyermekeit már nem hercegként és hercegnőként fogják emlegetni. Ehelyett csak a monpezáti gróf és monpezáti grófnő címet használhatják majd, és excellenciáknak szólítják őket.

A döntést II. Margit királynő azért hozta meg, hogy az ifjabb királyi családtagok normálisabb életet élhessenek.

Az elmúlt napokban heves reakciókat váltott ki a Joakim herceg négy gyermekének jövőbeli címhasználatáról szóló döntésem. Ez természetesen engem is érint” – fogalmazott az uralkodó a közleményben. Majd hozzátette, királynőként kötelessége és vágya biztosítani, hogy a monarchia mindig a kornak megfelelően alakuljon, ha ez néha azt is jelenti, hogy nehéz döntéseket kell hozni.

„Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a gyermekeim, menyeim és unokáim a legnagyobb örömet és büszkeséget jelentik számomra. Most már remélem, hogy családként megtaláljuk a békét és az utat ebben a helyzetben” – zárta közleményét a királynő.

A formális kiigazítás összhangban van más európai monarchiák közelmúltbeli változásaival, de a személyes reakciót rendkívül szokatlannak nevezte Lars Hovbakke Sørensen történész, a dán királyi család szakértője a Courthouse New Service cikkében. 

Hozzátette: a dán királyi család általában zárt ajtók mögött tartja konfliktusait. Most azonban a családi viszály a nyilvánosság elé került, és Joachim herceg nyilvánosan bírálta édesanyja döntését.

Sørensen kifejtette, hogy sem politikai hatalom, sem finanszírozás nem jár a királyi címekkel. Ehelyett az érték inkább szimbolikus, mivel a hercegnek vagy hercegnőnek nevezett családtagok hivatalosan képviselik a Dán Királyságot országos szinten és a világ más országai felé.

Frigyes dán királyi herceg, a királynő idősebbik fia az első a trónöröklési sorban, legidősebb gyermeke, Keresztély herceg a második. Frigyes mind a négy gyermeke – Keresztély, Izabella, Vince és Jozefina – megtartja címét.

Ajánljuk még