logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hatalmas hullám mosta el az esküvőt – ez sem szeghette a násznép kedvét

A Hawaii déli partjaira betörő hatméteres hullámok a hétvégén házakba törtek be, átcsaptak az autópályákon és egy esküvőt is félbeszakítottak.

A helyi meteorológiai szolgálat szerint a szokatlanul nagy hullámokat a klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint és a magasan tetőző ár okozta. A szolgálat egy ügyeletes munkatársa, Chris Brenchley szerint az elmúlt évtizedek legnagyobb hullámzását élték át.

A hatalmas hullámok egy Kailua-Konában szombat este tartott esküvőt is félbeszakítottak: elsöpörték az asztalokat és székeket. A vendégek egy szemtanú szerint nem voltak veszélyben. Később, miután rendbe hozták a helyszínt, meg is tartották a szertartást.

Brenchley szerint a hullámok a Csendes-óceán déli részén keletkeztek, ahol jelenleg tél van. Mint mondta, egy különösen erős téli vihar okozta szelek érték el Szamoát és északabbra Hawaiit. A meteorológus hozzátette: az árhullám kialakulásában a bolygó felmelegedése miatti tengerszintemelkedés is szerepet játszott.

A hétvégi hullámok több mint hat méter magasak voltak, miközben a legtöbb nagy hullám, amely délről érkezik, általában nem nagyobb három méternél.

Hawaii északi partjainál, ahol a profi szörfösök gyakran versenyeznek, jellemzően nagy hullámok vannak. Az uralkodó hullámok télen az északi partokat, nyáron pedig a déli partokat érik.

A vízimentőknek az egész államban mozgalmas hétvégéjük volt. Csak Oahu szigetén szombaton és vasárnap legalább 1960 mentést hajtottak végre, egy szörfös súlyosan megsérült.

Ajánljuk még