logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tom Cruise szívdöglesztő kockás hasfallal ünnepli 60. szülinapját

Ma hatvanéves Tom Cruise amerikai filmszínész. A legsikeresebb hollywoodi filmsztárok között tartják számon. Ő az egyetlen, akinek sorozatban hét filmje is túllépte a százmillió dolláros bevételi határt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tom Cruise (@tomcruise) által megosztott bejegyzés

A többször is a száz legvonzóbb férfi közé választott, vakító mosolyú sztár Syracuse városában született Thomas Cruise Maphoter IV néven, négy gyermek közül egyetlen fiúként. Ereiben német, ír és walesi vér csörgedezik. Családfáját egészen I. Eduárd angol királyig tudja visszavezetni.

Családja kiskorában vándoréletet élt. Tom tizennégy éves korára tizenöt amerikai és kanadai iskolába járt. Az iskolában diszlexiája miatt nem remekelt, de a sportokban kitűnt. Profi birkózói pályafutásáról szőtt álmainak egy térdsérülés vetett véget. A mélyen vallásos fiú papnak készült, ezt az ambícióját a színészetért adta fel: egy iskolai színdarab szereplőválogatására jelentkezett és rögtön a főszerepet kapta meg.

Pályafutása

Cruise céltudatosan építette karrierjét. A középiskola után tíz évet adott magának arra, hogy befusson. 18 évesen New Yorkba, majd Los Angelesbe költözött. 1981-ben megkapta első kisebb filmszerepét a Végtelen szerelem című romantikus drámában Brooke Shields oldalán. 1983-ban pedig már Francis Ford Coppola instruálta a Kívülállók című filmben.

A világhírt az oly népszerű Top Gun, 1986 legnagyobb kasszasikere hozta meg számára. Az amerikai haditengerészet által szponzorált, egy elit pilótaiskola háttere előtt játszódó akciófilm főszerepét először nem akarta elvállalni, de miután a producerek elvitték egy repülésre, aláírta a szerződést.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tom Cruise (@tomcruise) által megosztott bejegyzés

 

A Top Gun után a kritika által kedvezően fogadott, nagy kasszasikerű filmek következtek, melyekben a színész bebizonyította, hogy képes az összetettebb karakterek megformálására is.

A pénz színében Paul Newman, az Esőemberben Dustin Hoffman, az Egy becsületbeli ügyben Jack Nicholson volt a partnere. 1989-ben az Oliver Stone rendezte Született július 4-én című filmért elnyerte az Arany Glóbusz díjat és első ízben jelölték Oscar-díjra.

A következő két jelölést a filmvilág legrangosabb kitüntetésére a Jerry Maguire – A nagy hátraarc, majd a Magnólia című filmekben nyújtott alakításért kapta. A kilencvenes évek termése volt a John Grisham bestselleréből készült A Cég és az Interjú a vámpírral is, utóbbiban Brad Pitt-tel szerepelt együtt. 1996-ban került a mozikba a Mission: Impossible című film, amelynek producere is Cruise volt. Az elsöprő siker hatására újabb és újabb részek készültek. A hetedik a tervek szerint jövőre kerül a mozikba.

A színész 1999-ben akkori feleségével, Nicole Kidmannel szerepelt együtt Stanley Kubrick sok vitát kiváltó Tágra zárt szemek című alkotásában, amelyet a rendező néhány nappal halála előtt fejezett be. A Különvélemény című sci-fiben Steven Spielberg instruálta. A rendezővel a Világok harca című H.G. Wells-adaptációban is együtt dolgozott. A 2003-as Az utolsó szamuráj című filmeposzban egy polgárháborús veteránt alakított, aki a modernizálódó Japánban végül a hagyományokat őrző, eltűnésre ítélt harcosok oldalára áll.

A Paramount stúdió 2006-ban felbontotta Cruise szerződését. Az indoklás szerint meghökkentő közszereplései, a szcientológiai egyházzal kapcsolatban hangoztatott nézetei miatt, de bennfentesek szerint inkább gázsiját sokallták.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

AKANE🦁 (@akaneeen0303) által megosztott bejegyzés

 

A sztár idén is bebizonyította, hogy az idő nem fog rajta. 36 évvel a Top Gun után elkészítette a folytatást. A Top Gun: Maverick néhány hónap alatt több mint egymilliárd dollár bevételt hozott, az év és a filmsztár pályafutásának legsikeresebb filmje lett – a bevételeket, illetve mindenféleképp.

A színész, aki az idei cannes-i filmfesztiválon tiszteletbeli Arany Pálmát vehetett át, tartogat még meglepetéseket. Tervei között szerepel egy űrmozi forgatása a Nemzetközi Űrállomáson.

Magánélete

Cruise 1987-ben nősült meg először. Házassága három évig tartott Mimi Rogers színésznővel. A Mint a villám című film forgatásán szerettek egymásba Nicole Kidmannel, akivel 1990-ben kötött házasságot. A hollywoodi álompár 11 év után elvált. A színész ezután rövid ideig Penelope Cruzzal randevúzott.

Harmadik feleségét, Katie Holmes színésznőt 2006-ban vette feleségül. A házasságból egy lányuk született, de a kapcsolat 2012-ben válással ért véget.

A színészről köztudott, hogy nem alkalmaz kaszkadőröket, a legveszélyesebb jeleneteket is maga hajtja végre, emiatt többször szenvedett kisebb-nagyobb sérüléseket. Cruise rendkívüli formáját erőnléti edzéseinek és alacsony szénhidrát tartalmú étrendjének köszönheti. Kockás hasfalát legutóbb a Top Gun: Maverick című filmjének, tengerparti jelenetében mutatta meg.

Ajánljuk még