logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A nő, aki harminc éve nem ült le

| Szerző: hirado.hu
Egy 32 éves brit nő súlyos izomsorvadása miatt nem tud teljes életet élni. Kisbaba kora óta nem ült le, kizárólag állva éli meg mindennapjait.

A 32 éves, Staffordshire-ben élő Joanna Klich utoljára kisgyermekként tudott leülni, amire ő maga már nem is emlékszik. Csak arról van emlékképe, hogy áll vagy fekszik és ez iszonyatosan megterhelő számára. Attól retteg, hogy egy napon a lábai nem bírják a terhet és összeroskadnak alatta, írja cikkében az Independent.

Johanna elmondása szerint 21 éves koráig nagyjából “normális életet” élt, tanult és dolgozott lengyelországi szülővárosában. Iskolásként ugyanúgy élvezte a mindennapjait, mint társai.

Tünetei azonban súlyosbodtak, amikor 2011-ben Angliába költözött egy barátjával. Mára már mindenhez segítségre van szüksége. Egyedül képtelen ellátni magát, de szerető és támogató barátja, a 46 éves Dariusz Suchowiak, aki egyben személyi asszisztense is, mindenben segíti őt.

„Amikor idősebb lettem, azt kívántam, bárcsak tudnék járni, mint a többi gyerek. De sosem bántam meg, hogy nem tudok leülni, mert számomra ez volt a normális”

– mondta Joanna, aki világéletében járókeretre támaszkodva állt.

Joanna műkörmösként kezdett el dolgozni, de egy idő után egyre nehezebben bírta a megterhelést, mert már túl gyenge volt ahhoz, hogy naponta 15 órát tudjon állni.

2016-ban egy függőleges kerekesszéket kapott, ami valamelyest megkönnyítette a mindennapjait, de a fájdalom még ezzel együtt is olyan elviselhetetlen volt, hogy 2019-ben kénytelen volt a munkáját feladnia.

Éppen ezért Joanna most egy intenzív fizioterápiára próbál pénzt gyűjteni, amely reményei szerint enyhíti majd az izmok megterhelését. Ebben próbál segíteni neki a GoFundMe közösségi platform, mely gyűjtést szervezett a 6000 fontba (közel 3 millió forint) kerülő műtétre.

Joanna álma, hogy a fogyatékkal élők számára egy alapítványt hozzon létre és a későbbiekben pszichológiát is szeretne majd tanítani.

Ajánljuk még