logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Horrorsztori a levegőben – pilóta nélkül maradt a gép

| Szerző: hirado.hu
Nem biztos, hogy bárki szeretne olyan repülőn utazni, amelynek utastársa veszi át a vezetését, úgyhogy fogalma sincs az egészről. Pontosan ez történt egy 14 személyes kisrepülőgéppel, amelyet a pilóta rosszulléte miatt kényszerült egy bátor jelentkező átvenni.

Körülbelül 60 órányi képzés és még legalább 10 órányi felügyelt gyakorlat kellene ahhoz, hogy valaki egy kisrepülőt vezethessen. Ennek ellenére ebben az esetben a szükség törvényt bontott. Egy utasnak előképzettség nélkül sikerült biztonságosan földre tennie a gépet.

Az eset a hétvégén történt a Palm Beach-i nemzetközi repülőtéren. Csak akkor derült ki, hogy mi zajlik a levegőben, amikor a légiforgalmi irányítás megpróbált kapcsolatba lépni a szóban forgó gép pilótájával.

A 14 férőhelyes Cessna Caravan típusú repülőgép előtt még közel 113 kilométeres út állt. A gép pilótájának rosszulléte miatt, egy bátor, de ugyanakkor kétségbeesett utas vállalta, hogy a hátralévő utat megteszi és megpróbál épségben leszállni a géppel. A férfinak fogalma sem volt arról, hogy hogyan kell vezetni egy repülőt – írja cikkében a Daily Star.

Miután a légi forgalmi irányítók megkérték, hogy azonosítsa magát és a gép helyzetét, a bátor pilótahelyettes azt válaszolta:

„Fogalmam sincs, hogy hol járunk, de Florida partjait látom magam előtt. Nem tudom, hogy kell repülőgépet vezetni.”

A brit férfi végül minden gond nélkül levezette az utat és biztonságban letette a gépet a légi irányítók pontos utasításai alapján. A repülővel végül a Palm Beach-től mintegy 40 kilométerre lévő Boca Ratonban sikerült landolnia.

John Nance repülési szakértő a New York Postnak így nyilatkozott:

„Soha nem hallottam olyat, hogy olyasvalaki landol egy repülővel, akinek nincs repülési tapasztalata. Az, aki tapasztalat nélkül vezette a gépet, egész biztosan figyelmesen és higgadtan követte az utasításokat.”

Ajánljuk még