logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Napkirály rekordját is megdöntheti II. Erzsébet királynő

| Szerző: hirado.hu
A britek királynője már 70 éve a trónon ül, mégsem ő a legtöbb ideje hatalmon lévő uralkodó a világon.

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett a minap Erzsébet királynő, aki immár több mint 70 éve és 92 napja ül a trónon, ezzel pedig ő lett a világtörténelem harmadik leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója. II. Erzsébet II. János liechtensteini herceget előzte meg, aki 70 évig és 91 napig uralkodott 1929-ben bekövetkezett haláláig.

Néhány hét múlva pedig Erzsébet királynő a második dobogót is megszerezheti a 2016-ban elhunyt IX. Ráma thaiföldi királytól, aki szintén hét évtizedet, plusz 126 napot töltött a trónon.

Az első helytől azonban még messze van a britek királynője, a csúcstartó ugyanis XIV. Lajos francia király, akit a köznyelvben csak a Napkirályként emlegetnek. Ő 72 évig és 110 napig ült a trónon, bár uralkodása első nyolc évében édesanyja, a régenskirálynő látta el a feladatait, így XIV. Lajos szigorúan nézve csak 63 évig uralkodott.

A 96 esztendős II. Erzsébet mostanában nem örvend kicsattanó egészségnek, tavaly októberben kórházba került, majd a koronavírust is elkapta, és már a járás is nehézségeket okoz neki. Hivatalos megjelenéseit sorra mondja le, legutóbb a Buckingham-palota bejelentése szerint csaknem hat évtizede először nem Erzsébet olvassa majd fel a brit kormány új törvényalkotási programját. Feladatában az uralkodót legidősebb fia, Károly trónörökös helyettesíti.

Ajánljuk még