logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hivatalos: kiszabták a büntetést az operatőrt lelövő Alec Baldwin ügyében

| Szerző: hirado.hu
A kiszabható legnagyobb pénzbüntetést kapta a filmet készítő produkciós cég.

A Új-Mexikói Foglalkozás-egészségügyi és Biztonsági Hivatal pénteki döntése értelmében Alec Baldwin nem felelős a Rust című film forgatásán történt halálos balesetért. A kivizsgálás megállapította, hogy az operatőr, Halyna Hutchins haláláért a Rust Movie Productions produkciós cég hibáztatható, akik tisztában voltak vele, hogy a forgatáson nem követik az alapvető fegyverbiztonsági szabályokat, és egyértelműen közömbösséget mutatottak az alkalmazottak biztonsága iránt azzal, hogy ezt nem vizsgálták felül. A hivatal így 137 ezer dolláros (47,5 millió forintos) büntetést szabott ki a produkciós cégre – írja a Vulture.

Alec Baldwin jogi képviselője így reagált a hivatal vizsgálatára:

„Nagyra értékeljük, hogy a jelentés felmenti Mr. Baldwint, aki világossá tette, hogy mindvégig abban a hiszemben volt, hogy a fegyverben vaktöltények vannak. Ezen kívül a vizsgálat azt is elismeri, hogy Mr. Baldwin hatásköre a produkcióval kapcsolatban a forgatókönyv-módosítások jóváhagyására és a kreatív szereposztásra korlátozódott. Bízunk benne, hogy a jelentésben megemlített személyeket felelősségre vonják ezért a tragédiáért.”

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Alec Baldwin fellélegezhet, hiszen jelenleg több peres eljárás is folyik ellene. A Rust című film fővilágosítója hanyagság miatt perli nem csak a produkciós céget, de a fegyvermester és a segédrendező mellett Alec Baldwint is. Ahogyan az elhunyt operatőr férje, Matthew Hutchins saját és fia nevében perli Baldwint, aki “meggondolatlanul lelőtte és megölte a feleségét”.

A fent említett peres ügyek Baldwin produceri minőségére alapoznak, a törvények szerint ugyanis a film producere egyetemlegesen felel mindenért, ami a munka során történik. Baldwin pedig nem csak egyik producere a készülő alkotásnak, hanem úgynevezett executive producere, vagyis egyfajta főgyártásvezető. A most nyilvánosságra hozott kivizsgálás jelentése azonban hivatalosan is tisztázta Baldwin produceri szerepkörét, ami perdöntő lehet a többi eljárás során.

A tragédia, ami megrázta a filmes világot

Santa Fe, 2021. október 22.
Alec Baldwin amerikai az új-mexikói Santa Fe közelében tartott filmforgatáson 2021. október 21-én, miután egy kellékfegyverrel agyonlőtte a vezetőoperatőrt, a rendezőt pedig megsebesítette. A westernfilmnek a színész főszereplője és producere volt.
MTI/AP/Santa Fe New Mexican/Jim Weber

Alec Baldwin tavaly októberben a Rust című filmje forgatásán használt kellékfegyverrel lőtt, és eltalált két embert. A 42 éves Halyna Hutchins halálos sebet kapott, a 48 éves Joel Souza rendezőt pedig kórházba kellett szállítani, ő túlélte a balesetet.

A tragédiát megelőző másodpercekben Baldwin egy templomi lövöldözős jelenetre készült, akkor fogta meg az előre kikészített fegyvert, egy 45-ös kaliberű Colt revolvert és egyenesen Halyna felé irányította, hogy beállítsák a megfelelő szöget a felvételhez.

A színész decemberben exkluzív interjút adott az ABC-nek, melyben azt állította, hogy az éles lőszerrel megtöltött fegyver, amiről úgy tudta, hogy hatástalan, magától sült el, és ő nem húzta meg a ravaszt.

“Tudom, hogy valaki felelős azért, ami történt, de nem tudom megmondani, hogy ki az, csak azt, hogy nem én!”

– nyilatkozta akkor Baldwin.

Ajánljuk még