logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy sorozat mindenekfelett: 44 évvel ezelőtt kezdődött a Dallas

| Szerző: hirado.hu
A Dallas amerikai televíziós filmsorozat egy texasi olajmágnás család, a Ewing família hétköznapjait követte nyomon 14 különböző hosszúságú évadon keresztül. Amerikában 44 évvel ezelőtt, 1978. április 2-án vetítették le az első részt.

A Golden Globe- és Emmy-díjas tévésorozatot, a Dallast máig a nemzetközi televíziózás legsikeresebb állomásaként tartják számon. 357 epizódból tevődik össze, amelyek egyenként 47–50 perc hosszúságúak. A sorozat ötletgazdája David Jacobs producer, filmrendező és forgatókönyvíró.

A sorozat sikerére jellemző, hogy már 1979-ben útjára indult a széria spin-offja, a szintén rendkívül népszerű, hazánkban azonban mind ez idáig nem sugárzott Knots Landing is, amely többek között a középső Ewing fiú, Gary és felesége, Val életét mutatja be.

A sorozat először Bobby Ewing és Pamela Barnes házassága körül forgott, családjaik ugyanis egymás kibékíthetetlen ellenségei. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy lép elő főszereplőként Jockey Ewing, akinek dörzsölt játszmái és üzleti trükkjei kerültek a középpontba.

A sorozat híres továbbá az epizódok végén függőben maradt kérdésről is:

az 1980-as Ki volt a tettes? a mai napig az egyik legnézettebb televíziós sorozatepizód.

Technikai okokból a teljes kilencedik évad úgynevezett álom évad, csak Pamela álmának szüleménye, a tizedik évad első része ott folytatódik, ahol a nyolcadik abbamaradt.

Ötrészes minisorozatként indult

A Dallas 1978-ban indult, eredetileg ötrészes minisorozatként, a CBS-en. A készítők csak tesztnek szánták, hiszen akkoriban nem voltak nagy családi drámákkal teletűzdelt sorozatok. Azonban még ugyanabban az évben elkezdődött a második évad is, 24 epizóddal.

Eleinte nem volt nagyon népszerű:

az 1979-1980-as évad hozta meg az igazi nagy áttörést, amelyben meglőtték Jockey-t.

Végül akkora siker lett, hogy 67 nyelven szinkronizálták, és több mint kilencven országban tűzték műsorra. A Dallas által elért rekordokat a mai napig nem volt képes egyetlen sorozat sem felülmúlni. Volt olyan epizód, amelyet 90 millió amerikai néző látott, nemzetközi szinten pedig 360 millió a csúcs.

A helyszín a Texas állambeli Dallas, egy dúsgazdag olajmágnás család, a Ewingok birtoka, Southfork.

Southfork hatalmas családi birtok, amelyen a Ewing család mezőgazdasági tevékenységet is folytat, és befolyásuk, vagyonuk akkora,

hogy valóságos magánállamot alkotnak Southfork területén saját törvényekkel és hagyományokkal.

A kisebbik fiú, Bobby (Patrick Duffy) még toleráns édesanyját, Ellie-t (Barbara Bel Geddes) és keménykötésű apját, Jockot (Jim Davis) is meglepi azzal, hogy feleségül veszi Pamela Barnest (Victoria Principal), aki a Ewingok régi ellenségének számító Barnes családból származik.

A konfliktus oka, hogy még az 1930-as években Jock Ewing és akkori társa, Willard Tintás Barnes között elmérgesedett a viszony: Jock kitúrta barátját a Ewing Olajtársaságból, és elvette feleségül azt a nőt, akit szeretett, Eleanor Ellie Southworth-t. A Southworth família nem olyan volt, mint a Ewing: tehenészek voltak, egy ranchot tartottak fent, szerették a földet és a marhákat. Házasságuk után a családi birtok, Southfork lett a Ewingok otthona.

Steve Kanaly ( mint Ray Krebbs), Patrick Duffy (mint Bobby Ewing), Victoria Principal (mint Pamela Barnes Ewing), Barbara Bel Geddes (mint Eleanor Southworth), Jim Davis (1909–1981) (mint John Ross Jock Ewing), Larry Hagman (mint John Ross J.R. Ewing, Jr.), Charlene Tilton (mint Lucy Ewing), és Linda Gray (mint Sue Ellen Ewing) (Fotó: CBS Photo Archive/Getty Images)

A legidősebb testvér, Jockey (Larry Hagman) boldogtalan házasságban él az egykori Miss Texasszal, Sue Ellen Sheparddal (Linda Gray, a magyar változatban Samantha). Jockey és öccse gyakran kerülnek konfliktusba, mert az ifjabbik fivérben megvan az a morál és jóság, ami bátyjából hiányzik.

A középső testvér, Gary, Ellie kedvence, mert ő emlékezteti leginkább a Southworth-ökre, azonban Jock és Jockey miatt nehéz gyerekkora volt. Miután elvett egy pincérnőt, Valene Clemens-t, megszületett az első Ewing unoka, Lucy (Charlene Tilton). Jockey mesterkedései miatt Gary és Valene rég elhagyták a házat, csak Lucy él a nagyszüleivel.

(Fotó: Wikipedia.org)

A farm vezetője Ray Krebbs (Steve Kanaly), aki az egyik korai részben együtt tölt egy éjszakát Lucyvel. A negyedik évad során aztán kiderül, hogy Ray nem más, mint Jock törvénytelen fia, aki egy, a második világháború alatti félrelépéséből született.

Ray és Pamela korábban jegyben jártak egy ideig, mígnem a nő bele nem szeretett Bobbyba. Házasságukat Jockey és Ray is ellenzi, és megpróbálják aláaknázni a kapcsolatot. Eközben Tintás Barnes fia, Cliff Barnes (Ken Kercheval), aki örökölte apja Ewingok iránti gyűlöletét, különös módon Jockey-val szövetkezik a frigy ellen.


A Dallas utolsó epizódja után sem szűnt meg az érdeklődés a sorozat iránt. 1996-ban és 1998-ban is készült egy-egy film, amelyek tulajdonképpen a népszerű sorozat folytatását képezik: a Jockey visszatér és A Ewingok háborúja.

2010-ben a TNT amerikai kábelcsatorna bejelentette, hogy elkezdi forgatni a folytatást. A sorozat középpontjában Jockey fia, John Ross és Bobby fogadott fia, Christopher áll, de az eredeti sorozatból ismert Jockey, Samantha, Bobby és Cliff is feltűntek.

Viszont ez nem volt elég ahhoz, hogy a nézők igazán beleszeressenek, nem hozta a remélt nézettséget, így a harmadik évad után nem folytatták a sorozatot.

Ajánljuk még