logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyar filmipar érdeme is a Dűne sikere az Oscaron

A Legendary és a Warner Bros. Dűne című, Magyarországon forgatott produkciójának vasárnap elnyert hat Oscar-díja a magyar filmipar folyamatos erősödésének legfrissebb bizonyítéka.

A Dűne bizonyítja, hogy a magyar filmipart nehéz legyőzni: az Oscar-siker a budapesti filmgyártás fellendülését mutatja a Variety.com amerikai filmes szaklap szerdai cikke szerint.

Az elmúlt két év világméretű problémáit – mindenek előtt a koronavírus-világjárványt, valamint a második hónapjába lépő ukrajnai háborút – kevesen tudták volna előre jelezni. A világ filmiparának nagy része számára a fennmaradás is diadalnak tűnik.

A kihívások és a folyamatos bizonytalanság ellenére a magyar filmipar szárnyal. A Legendary és a Warner Bros. Dűne című, Magyarországon forgatott produkciójának vasárnap elnyert hat Oscar-díja a magyar filmipar folyamatos erősödésének legfrissebb bizonyítéka.

Látogatók filmforgatáson vesznek részt középkori városdíszletben az etyeki Korda Filmparkban 2020. augusztus 5-én.
MTI/Kovács Tamás

“Tavaly a magyarországi gyártási költések elérték a 650 millió dollárt (216 milliárd forintot), ami majdnem 30 százalékkal magasabb, mint a világjárvány előtti utolsó év, 2019 költései. Rendkívül izgalmas látni filmiparunk Covid-időszak utáni fellendülését”

– idézte a lap Káel Csabát, a filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, a Nemzeti Filmintézet elnökét.

Mind a kormány, mind a magánszektor részvétele, az egyszerűsített engedélyezési eljárás, a legmodernebb hangszínpadok és létesítmények, valamint a magasan képzett, angolul beszélő stábok mind hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország a második legnagyobb filmgyártási központ lett Európában.

Sipos Zsuzsanna látványtervező és Patrice Vermette kanadai produkciós tervező, miután átvették a legjobb produkciós tervezés kategóriáért járó díjat a 94. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2022. március 27-én. A páros A Dűne című film látványáért vehette át az elismerést.
MTI/EPA/David Swanson

Mindezeken felül Magyarország 30 százalékos készpénz-visszatérítést kínál (ami a nem magyarországi költségek hozzáadásával elérheti a 37,5 százalékot), ráadásul a gyártási költségek 30-35 százalékkal alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, és 25 százalékkal kedvezőbbek, mint Nyugat-Európában.

Nigel Marchant, a Carnival Films, a Downton Abbey-t készítő produkciós cég ügyvezetője rámutatott: ezek alapján kaphatták a legtöbbet a pénzükért, amikor a Netflix Az utolsó királyság című sorozata öt évadának magyarországi forgatásáról volt szó.

A kormány briliánsan használta ki a szektor növekedését és hihetetlenül okosan és könnyedén kezelte az adókedvezményt, hogy minél több pénzt adjon vissza és minél vonzóbb legyen a producereknek – tette hozzá Marchant.

“Óriási a kereslet magas színvonalú tévésorozatok iránt” – magyarázta a Pioneer Stillking Films ügyvezetője, Kemény Ildikó, akit naponta keresik meg külföldi producerek, akik stúdiót és magyar stábot keresnek.

Ajánljuk még