logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Járógipsszel a lábán vette át Samuel L. Jackson az Oscar-díját

A színész mellett Elanie May és Liv Ullmann is átvehette idén az életműdíjat.

Az Oscar-hétvégét hangulatos díjátadó vezette be péntek este: a ceremónián Samuel L. Jackson, Elaine May és Liv Ullmann tiszteletbeli Oscar-díjat, Danny Glover pedig a Jean Hersholt Humanitárius Díjat vehette át az amerikai filmakadémia kormányzóinak gáláján.

A hollywoodi Ray Dolby bálteremben rendezett, szokásosnál kisebb közönséggel megtartott díjátadót nem közvetítette a televízió. Eredetileg januárban rendezték volna meg a díjátadó gálavacsorát, de a koronavírus-járvány emelkedő esetszámai miatt a március végi időpontra halasztották.

A 89 éves Elaine May forgatókönyvíró-rendezőt, legendás komikát Bill Murray köszöntötte.

“Valószínűleg a legszebb, legintelligensebb nő, akivel valaha dolgoztam”

– mondta a színész. Mayt kétszer jelölték forgatókönyvírói Oscarra: 1979-ben az Ép testben épp, hogy élek című vígjátékért, 1999-ben pedig A nemzet színe-java című drámáért, amit Mike Nichols rendezett.

(Fotó: MTI/EPA/ETIENNE LAURENT)

A jobb lábán járógipszet viselő Samuel L. Jacksonnak Denzel Washington adta át a tiszteletbeli Oscar-életműdíjat. Felidézte, hogy barátja 152 filmben szerepelt, filmjei világszerte több mint 27 milliárd dollárért váltottak jegyet a mozikban, és feleségével együtt komoly szerepet vállaltak jótékonysági tevékenységekben is.

“Becsben fogom tartani ezt a szobrot”

– mutatta fel a 73 éves Jackson a tiszteletbeli Oscarját azon csodálkozva, hogy “egy dadogós kisgyerek a Tennessee állambeli Chattanoogából idáig eljutott”. Mint hozzáfűzte: “megtiszteltetés és kiváltság volt, hogy szórakoztathatta” a közönséget.

A norvég színész-rendező Liv Ullmant John Lithgow méltatta az estén.

“Gyakran mondják, hogy Ingmar Bergman svéd rendezőnek köszönhette a karrierjét. Pedig Bergmant soha nem nevezték volna az egyik legnagyobb filmkészítőnek Liv Ullmann nélkül.”

– fogalmazott Lithgow, aki a Broadway-n szerepelt együtt a színésznővel.

Danny Glovert, a Halálos fegyver-filmek sztárját Alfre Woodard köszöntötte a Jean Hersholt Humanitárius Díjat átadva. Méltatásában kiemelte, hogy a 75 éves színész sok éven át dolgozott aktivistaként, küzdött a polgári jogokért, és az ENSZ jószolgálati nagykövete, valamint az UNICEF nagykövete is volt.

A 94. Oscar-díjátadó gálát vasárnap este rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban, ahol a meghívottak magyar ételeket is kóstolhatnak a vacsorán.

Ajánljuk még