logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

II. Erzsébet véget vetett a találgatásoknak, ő lesz a következő királyné

| Szerző: hirado.hu
II. Erzsébet királynő uralkodásának 70. évfordulója alkalmából közzétett üzenetében egy évtizedes vitának vetett véget. Most először nyilvánosan is kifejezte, hogy kit szeretne a trónon látni a jövőben.

A levélben megfogalmazott kívánsága pedig az, hogy elsőszülött fiának, Károly trónörökösnek a felesége, Kamilla cornwalli hercegnő Károly trónra lépése után felvehesse a királynői címet – közölte a BBC.

A királynő 1952. február 6-án, éppen 70 éve vette át a trónt, édesapja, VI. György halála után. Uralkodásának 70. évfordulója kapcsán közzétett egy hivatalos levelet, amiben leírja azt is, hogy az a kívánsága, hogy elsőszülött fia, Károly lépjen a trónra, felesége, Kamilla pedig felvehesse a királynői címet.

Kapcsolódó tartalom

A brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király feleségét a „Queen Consort”, vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím illeti meg, és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt.

Kamillának, Károly walesi herceg második feleségének is kijár a királyi fenség cím, mióta 2005-ben összeházasodott a trónörökössel, azonban a házaspár annak idején úgy döntött, hogy Kamilla a cornwalli hercegnő rangját veszi fel.

Bár Kamilla neve úgy kúszott be a köztudatba, mint a nőé, aki tönkretette Károly herceg és Diana hercegné házasságát, valójában kapcsolatuk a herceggel már jóval az előtt kezdődött, hogy Károly és Diana egyáltalán megismerkedtek egymással. Először 1970-ben találkoztak egy lovaspóló-mérkőzésen, ahol azonnal kölcsönös vonzalmat éreztek egymás iránt, randevúzni kezdtek, és 1971-ig egy párt alkottak.

Károly végül csatlakozott a Brit Királyi Haditengerészethez, Kamilla pedig hozzáment Andrew Parker Bowleshoz, a Brit Hadsereg tisztjéhez.

Károly 1980-ban randevúzni kezdett Dianával, egy évvel később pedig elvette feleségül, azonban néhány év múlva, 1986-ban újra találkozgatni kezdett Kamillával. Viszonyuk jócskán hozzájárult ahhoz, hogy Károly és Diana házassága tönkrement, hiszen ahogy a hercegné egy interjúban fogalmazott: „Igazából, hárman voltunk ebben a házasságban”.

Kapcsolódó tartalom

Diana halála után Kamilla addig sem túl nagy népszerűsége mélypontra zuhant. Az akkori felmérések szerint a brit lakosság hallani sem akart arról, hogy a házasságtörő Kamilla a jövőben királynői rangban üljön férje mellett a trónon.

A közvélemény szívesebben látná Vilmos herceget a trónon, ami nem is csoda, hiszen Vilmos makulátlan életet él. Példás családapa, a botrányokat pedig messziről elkerüli.

Az öröklési sorrendet azonban nem lehet csak úgy megkerülni, az 1701-es örökösödési törvény alapján Károly herceg az első számú trónörökös, míg fia, Vilmos csak második a sorban.

Az utóbbi években a közhangulat Kamilla iránt jelentősen enyhült, a britek többsége elismeréssel adózik a cornwalli hercegnő kitartó hűségének és a királyi család magas rangú tagjaként végzett jótékonysági tevékenységének, amit II. Erzsébet is így gondol.

A 96. évében járó uralkodó a trónra lépése 70. évfordulójára kiadott üzenetében kiemelte Kamilla hercegnő hűséges szolgálatát, és leírta, hogy őszinte kívánsága az, hogy amikor eljön az idő, és fia, Károly herceg az Egyesült Királyság uralkodója lesz, Kamilla viselhesse a Queen Consort címet.

A Clarence House szóvivője elmondta, hogy a walesi herceg és Cornwall hercegnéje megtisztelve érzi magát.

A királynő hivatalos levele azt jelenti, hogy elhárultak az akadályok Kamilla királynővé válása előtt, és lehetővé vált, hogy Károly mellett teljes jogú uralkodói szerepet töltsön be.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Clarence House (@clarencehouse) által megosztott bejegyzés

A 74 éves Kamilla egyre többet dolgozik a számára fontos ügyek előmozdításában, többek között a családon belüli erőszak áldozatait támogató jótékonysági szervezetben.

Címlapfotó: II. Erzsébet brit uralkodó (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Ajánljuk még