logo

Műsorújság

Rendkívüli

Lövöldözés egy általános iskolában: 14 gyermek meghalt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhunyt minden idők egyik legsikeresebb zenekarának gitárosa

Elhunyt Don Wilson, a Ventures együttes egyik alapítója. Az amerikai csapat egykori gitárosa 88 évesen szombaton hunyt el a Washington állambeli Tacomában.

A Ventures minden idők legsikeresebb instrumentális zenekara volt, lemezeik több mint százmillió példányban keltek el, tizennégy kislemezük szerepelt a Billboard Hot 100-as listán.

Az együttest Don Wilson Bob Bogle-lal alapította 1958-ban. Akkoriban mindketten kőművesként dolgoztak Tacomában, ahol egy zálogházba betérve gitárokat és kottáskönyveket vásároltak.

“Nagyon olcsó gitárok voltak, nehezen lehetett behangolni őket, de meg akartunk tanulni játszani rajtuk” – idézte fel később Wilson.

A zenekarban ő lett a ritmusgitáros, Bogle idővel már basszusgitáron játszott. Az első stúdióalbum 1960-ban jelent meg Walk, Don’t Run címmel, a címadó dal a kislemezlista második helyéig kúszott fel. Az 1962-re kialakult klasszikus Ventures-felállásban Nokie Edwards volt a szólógitáros, Mel Taylor a dobos.

A hatvanas-hetvenes években az együttes 38 albuma került fel az amerikai listára. A ma is létező (de már egyetlen régi zenészt sem felvonultató) Ventures-ben az évtizedek során folyamatosak voltak a tagcserék, egyedül Don Wilson jelentette az állandóságot, ő 2015-ben vonult vissza.

A Ventures készítette a népszerű tévésorozat, a Hawaii Five-O főcímdalát, az együttest 2008-ban beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Ajánljuk még