logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A végső megaláztatás vár András hercegre, ha veszít a bíróságon

| Szerző: hirado.hu
II. Erzsébet királynő fiát szexuális zaklatással vádolják.

A 61 éves hercegre polgári per vár az Egyesült Államokban, miután egy amerikai nő szexuális támadás vádjával keresetet nyújtott be ellene, és az illetékes New York-i bíróság a héten a herceg ügyvédeinek kifogásait elvetve szabad utat adott a bírósági eljárásnak. A tárgyalásnak egyelőre még nincs kitűzött időpontja.

Andrásnak azonban esze ágában sincs ezért átszelni az óceánt – árulta el több forrás is a NY Postnak. A tanúvallomását az ügyben állítólag élőben közvetítik majd Londonból.

A bírósági tárgyalás hírére a Buckingham-palota bejelentette, hogy András herceget a továbbiakban nem illeti meg az „királyi fenség” megszólítás, és nem tarthat igényt katonai titulusaira sem. Közéleti tevékenységeiről még 2019-ben a botrány kirobbanásakor mondott le York hercege.

Adelaide, 2019. november 20.
>MTI/EPA/AAP/David Mariuz

Ezek után jogosan merül fel a kérdés: milyen következményekkel kell számolnia a kegyvesztett Andrásnak, amennyiben elveszíti a szexuális zaklatás miatt indított polgári pert?

Egy királyi bennfentes elmondta, hogy a palotán belül mindenki reménykedik, hogy Andrásnak sikerül megegyeznie az őt vádoló Virginia Giuffre-val, ami felérne egy beismerő vallomással, mégis ez szerintük a „legkevésbé rossz lehetőség”.

Bárhogy történjék is egy biztos. A herceg nem fogja elveszíteni otthonát, a Royal Lodge-ot, ugyanis még 2003-ban egy 75 évre szóló bérleti szerződést írt alá a kastélyra egyszeri 1,4 millió dollár kifizetése fejében, noha a szabadpiacon az ingatlan legalább 40 milliót érne.

Biztosan nem teszik hajléktalanná András herceget, bérleti szerződés értelmében még évtizedekig az övé a ház

– kommentálta a helyzetet Joe Little, a Majesty magazin ügyvezető szerkesztője.

Annak ellenére, hogy elvették tőle titulusait és már nem illeti meg a „királyi fenség” megszólítás sem, András továbbra is kilencedik a trónutódlási sorrendben, szakértők pedig valószínűtlennek tartják, hogy valaha is kizárják majd az utódok sorából.

Gyakorlatban nem sok haszna lenne, hiszen igen kevés rá az esély, hogy valaha is trónra kerüljön. Szinte már mindentől megfosztották, amitől meglehet, kivéve a yorki címétől. Ez lenne a végső megaláztatás és erről csak Erzsébet királynőnek van joga dönteni

– mondta Duncan Larcombe, a Sun királyi rovatának egykori szerkesztője.

II. Erzsébet brit királynő egyik fiával, András yorki herceggel az ascoti derbi harmadik napján, a hölgyek napján 2019. június 20-án. Az ötnapos lóverseny a brit társasági élet egyik legfontosabb eseménye.
MTI/EPA/Neil Hall

András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Jeffrey Epstein néhai amerikai pénzemberrel, aki fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt többször is megjárta a börtönt.

Epsteint 2019 nyarán ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de nem sokkal később öngyilkosságot követett el börtöncellájában.

Jeffrey Epstein szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata, a jelenleg 38 éves floridai Virginia Giuffre – akkori nevén Virginia Roberts – azon a címen terjesztette be keresetét, hogy Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel.

Virginia Giuffre 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított. A herceg a BBC televízió 2019 novemberében sugárzott interjúműsorában ugyanakkor kategorikusan tagadta, hogy valaha is szexuális kapcsolata lett volna Virginia Giuffre-val.

Ajánljuk még